Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας ενημερώνει…..

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας εξεδόθη ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Τσαούσης και ο Γραμματέας κ. Γεώργιος Τσίρος, με την οποία ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για τη νέα κατάσταση που επικρατεί.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ΕΟΠΥΥ, το νέο Ασφαλιστικό Ταμείο που διαδέχεται τα πρώην ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ. Από την έναρξή του, ο ΕΟΠΥΥ, γεμάτος ασάφειες λάθη, παραλήψεις και με μοναδικό στόχο την όσο το δυνατόν χαμηλότερη δαπάνη του Κράτους για την περίθαλψη των πολιτών, παράγει ένα και μόνο αποτέλεσμα. Κάνει την καθημερινότητα των πολιτών δύσκολη και την πρόσβασή τους στις Υπηρεσίες Υγείας προβληματική ή και αδύνατη. Αναλογιζόμενοι το πρόβλημα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας εκδίδει αυτόν τον σύντομο οδηγό «επιβίωσης» προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ώστε, να απαλύνει, όσο αυτό είναι εφικτό, τον Γολγοθά επίλυσης των προβλημάτων Υγείας που αντιμετωπίζουν. [Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ενημέρωση] Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να εξετασθεί από τον γιατρό ή να αναγράψει φάρμακα και παρακλινικές εξετάσεις αυτό μπορεί να το κάνει:
Από τους συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, τα ονόματα των οποίων μπορεί να βρει στις λίστες που είναι αναρτημένες στο ταμείο του και στο σάιτ του ταμείου του, ή του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.pov.gr) με την επισήμανση ότι κάθε συνεργαζόμενος γιατρός μπορεί νο εξυπηρετεί μέχρι 50 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ κάθε εβδομάδα χωρίς αμοιβή, ενώ από τον 51ο και μετά ο γιατρός αμείβεται όπως επιθυμεί.
Από τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας για τα αγροτικά ιατρεία.
Από τα καταστήματα του ΙΚΑ, τους Ιατρούς του ΙΚΑ, στα ωράρια εργασίας τους
Από όλους τους γιατρούς που έχουν πιστοποιηθεί για ηλεκτρονική συνταγογράφηση είτε είναι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι. Στους μη συνεργαζόμενους θα πληρώσει το αντίτιμο της επίσκεψης όπως αυτό κοθορίζεται από τον κάθε γιατρό.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να εκτελέσει εργαστηριακές εξετάσεις (βιοχημικές, πυρηνικές, μικροβιολογικές, ακτινολογικές κ.λπ.) αυτό μπορεί να γίνει:
Από τα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές με συμμετοχή του ασθενούς 15% επί της αξίας των εξετάσεων. Για ραντεβού ο ασφαλισμένος επικοινωνεί αιτ’ ευθείας τηλεφωνικά με το εργαστήριο που επιλέγει:
Από τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ (δηλαδή τις μονάδες του πρώην ΙΚΑ) και από τους σχηματισμούς του ΕΣΥ χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των εξετάσεων κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος υποβάλλεται σε παρακλινικές εξετάσεις που εκτελούνται από τους ίδιους τους κλινικούς γιατρούς (καρδιολόγους, πνευμονολόγους, ΩΡΛ, ουρολόγους κλπ.), αυτό μπορεί να το κάνει (χρίζει περαιτέρω διευκρίνισης):
Από τους συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς στα ιατρεία τους με συμμετοχή 15% του ασθενούς.
Από όλους τους ειδικούς γιατρούς με καταβολή του συνόλου της αξίας της εξέτασης.
Λόγω της έλλειψης εξοικείωσης με το νέο σύστημα, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις εξής περιπτώσεις;
Ο ανώτερος αριθμός ασθενών που μπορεί να δεχθεί ο συνεργαζόμενος με τον ΕΟΠΠΥ γιατρός είναι 50 την εβδομάδα και όχι όπως λανθασμένα κάποιες φορές ακούγεται 10 την ημέρα.
Εφ’ όσον ο ασφαλισμένος βρίσκεται στην λίστα των πρώτων 50 ασθενών της εβδομάδας η υποχρέωση του συνεργαζόμενου με τον ΕΟΠΥΥ γιατρού, όπως αυτή καθορίζεται στην συμφωνία συνεργασίας του με το Ταμείο, είναι η κλινική εξέταση του ασθενούς, η συνταγογράφηση και η πιθανή έκδοση αναγκαίων παραπεμπτικών για εξετάσεις. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού του συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ.
Είναι βέβαια αυτονόητο, αλλά πρέπει και εδώ να αναφερθεί, ότι για οιαδήποτε ιατρική πράξη χρειαστεί ο ασφαλισμένος να καταβάλει χρήματα, θα λάβει Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, την οποία και μπορεί να χρησιμοποιήσει στην φορολογική του δήλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.