Ο ήλιος βγάζει την Ελλάδα στον αφρό

 Ο ήλιος βγάζει την Ελλάδα στον αφρό

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας όχι μόνο δεν συρρικνώνεται, αλλά δείχνει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας όχι μόνο δεν συρρικνώνεται, αλλά δείχνει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), η ελληνική αγορά κατέκτησε το 2011 την τέταρτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο με κριτήριο την ανάπτυξη (νέα εγκατεστημένη ισχύς) ανά κάτοικο.

Σε απόλυτα μεγέθη, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών κατατάσσεται στη δέκατη θέση στον κόσμο ως προς την ανάπτυξη και στην 8η θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς το συνολικό μέγεθος της αγοράς.

Η νέα ισχύς φωτοβολταϊκών που εγκαταστάθηκε πέρυσι αντιστοιχεί σε 39,5 Watt ανά κάτοικο, μέγεθος που είναι το τέταρτο υψηλότερο στον κόσμο. Στην πρώτη θέση βρέθηκε πέρυσι η Ιταλία με 160 Watt/ κάτοικο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (91 W) και η Σλοβακία (58 W) αντίστοιχα.

426 MW

Συνολικά το 2011 στη χώρα μας εγκαταστάθηκαν 426 MW φωτοβολταϊκών, μέγεθος που είναι το δέκατο υψηλότερο στον κόσμο.

Στην πρώτη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται η Ιταλία (9.280 MW), η Γερμανία (7.485), η Κίνα (2.500), οι ΗΠΑ (1.885) και η Γαλλία (1.634 MW).

Ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών ξεπέρασε το 2011 τα 51.000 MW, έναντι 29.829 MW το 2010, αναπτύχθηκε δηλαδή με ρυθμό άνω του 70%.

Η Ελλάδα, με 631 MW φωτοβολταϊκών βρίσκεται στην 8η θέση, πίσω από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο και Μεγάλη Βρετανία.

Οπως αναφέρει ο ΣΕΦ, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν σήμερα τον μεγαλύτερο εργοδότη στον χώρο της «πράσινης» ενέργειας, με σχεδόν 22.000 άμεσες και έμμεσες ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης και αρκετές εγχώριες μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών και επικουρικού εξοπλισμού.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.