Ολοκληρώνεται την Τετάρτη το έργο καταγραφής των ζημιών στην Ηλεία……

Μέχρι την Τετάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ενώ την Παρασκευή θα σταλεί από την Περιφέρεια προς τα αρμόδια Υπουργεία η οριστική και τεκμηριωμένη οριοθέτηση των περιοχών που θα ζητηθεί να κηρυχθούν θεομηνιόπληκτες.
Αυτό αποφασίστηκε σ’ ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που συνεκλήθη σήμερα το πρωί στον Πύργο παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα, του Γενικού Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Παναγιώτη Στεφόπουλου, του Διευθυντή Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Μιχάλη Καλογερόπουλου κ.α.
Στην διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια πρώτη επισκόπηση των ζημιών που έχουν ήδη καταγραφεί και οι οποίες, ειδικά στα δίκτυα υποδομών, είναι μεγάλες. Ο Περιφερειάρχης έδωσε σαφείς εντολές μέχρι την Τετάρτη να έχει ολοκληρωθεί το έργο της αποτίμησης και παράλληλα έως την Παρασκευή, με γνώμονα τ’ αντικειμενικά και καταγεγραμμένα προβλήματα που υπήρξαν, να έχει ολοκληρωθεί η πρόταση οριοθέτησης των θεομηνιόπληκτων περιοχών.
Σε ό,τι αφορά στα δίκτυα υποδομών ζημιές έχουν καταγραφεί σε μεγάλο τμήμα του οδικού επαρχιακού δικτύου, σε αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα καθώς και σε μεγάλα κομμάτια αγροτικής οδοποιίας. Ταυτόχρονα είναι άμεση η ανάγκη παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας σε ποταμούς και χειμάρρους της περιοχής. «Δίνουμε βάρος στα δίκτυα υποδομών ώστε τα όποια προβλήματα ανέκυψαν να αποκατασταθούν στον συντομότερο δυνατό χρόνο και να μην προκαλείται ταλαιπωρία στους πολίτες», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Αναφορικά με τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες έχουν έως σήμερα εξεταστεί 37 περιπτώσεις. Τα καταστήματα και συνολικά οι επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημιές φτάνουν έως τώρα τις 71 ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των οικοσκευών που καταστράφηκαν καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 334 περιπτώσεις.
Ακόμα, ζημιές έχουν σημειωθεί σε 86 κτίσματα, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα καταγραφή. Με την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και την τελική διαμόρφωση της πρότασης των περιοχών που θα χαρακτηριστούν θεομηνιόπληκτες ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των ενεργειών που αποσκοπούν στην αποζημίωση των πληγέντων.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας είχε το μεσημέρι επικοινωνία με την ΔΕΠΑΝΟΜ προκειμένου να καταγραφεί μια πλήρης εικόνα των ενεργειών που γίνονται για την αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών στο Νοσοκομείο Πύργου.
Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Περιφερειάρχη προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες είναι ταχύτητα στην διεκπεραίωση όλων των ενεργειών και πλήρης και αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας. «Η Περιφέρεια εξαντλεί όλες τις δυνάμεις της ώστε το αίτημα της αποκατάστασης να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερο», επεσήμανε στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Κατσιφάρας.
Ο Περιφερειάρχης, τέλος, ανέφερε ότι έχει ήδη υποβάλει στον Υφυπουργό Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλο αίτημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις ώστε να διασφαλιστούν έγκαιρα πόροι για παρεμβάσεις μικρές αλλά κατεπείγοντος χαρακτήρα στα δίκτυα υποδομών, στα σημεία όπου σημειώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα καθώς και στα σημεία απ’ όπου ξεκίνησαν οι πλημμύρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.