Ολοκληρώθηκε η ομάδα γονέων στο Δήμο Ήλιδας

Ολοκληρώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις» η ομάδα γονέων στο δήμο Ήλιδας που αφορούσε γονείς που έχουν παιδιά στην προσχολική ηλικία. Η προσέγγιση των γονέων έγινε μέσω των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών με τη συνεργασία και στήριξη των Διευθυντών και των εκπαιδευτικών των παραπάνω σχολείων.
Το ενδιαφέρον των γονέων για συμμετοχή στο πρόγραμμα υπήρξε μεγάλο. Υλοποιήθηκαν οκτώ δίωρες συναντήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα επικοινωνίας, συμπεριφοράς και σχέσεων που αναδύονται στην καθημερινότητα με τα παιδιά τους καθώς και η υποστήριξη των γονέων στον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο τους. Η ομάδα διαπραγματεύτηκε θέματα όπως είναι οι ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας, η αδελφική ζήλια, η αυτονόμηση, τα όρια, η διαχείριση των συναισθημάτων και συμπεριφορών των παιδιών. Την ομάδα συντόνισαν η κ. Κατερίνα Μάσσαλα και η κ. Σωτηρία Χαντζηκωνσταντίνου, ψυχολόγοι.
Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ολοκληρώνεται το τρίτο από τα πέντε βιωματικά εργαστήρια που σχεδιάστηκαν από το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων. Το εργαστήρι έχει τίτλο «Μια άλλη συνάντηση με το μαθητή και την τάξη μου», διάρκειας δύο τρίωρων συναντήσεων, σε εθελοντική βάση, με στόχο την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στις ανάγκες του μαθητή-εφήβου και στην ανάδυση όψεων της επικοινωνίας μεταξύ μαθητών – εκπαιδευτικών που μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας στο σχολικό πλαίσιο.
Το εργαστήρι δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τη βιωματική-ομαδοσυνεργατική μέθοδο ως πρόταση ενεργοποίησης του μαθητή στη μαθησιακή διδασκαλία.
Έως σήμερα έχουν συμμετάσχει 40 εκπαιδευτικοί από τα σχολεία του νομού στα 3 βιωματικά εργαστήρια που έγιναν και σε επόμενα εργαστήρια θα συμμετέχουν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που δήλωσαν ενδιαφέρον. Τα εργαστήρια συντονίζουν η κ. Διονυσία Γκομώλη, κοινωνική λειτουργός και η κ. Γιώτα Τσαπαρδώνη, ψυχολόγος.
Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η ομάδα μαθητών σχολικής ηλικίας (Ε΄και ΣΤ΄ Τάξης) στη δημοτική ενότητα Βαρθολομιού. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, σε 10 δίωρες συναντήσεις.
Συμμετέχουν 15 μαθητές, σε εθελοντική βάση, εκτός σχολικού προγράμματος. Στόχος της ομάδας είναι η ενδυνάμωση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών. Μέσα από ομαδικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τις δημιουργικές δραστηριότητες τα παιδιά διαπραγματεύονται θέματα όπως είναι η αυτοεκτίμηση, η έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, η συνεργασία, η αποδοχή της διαφορετικότητας, οι υγιείς και υπεύθυνες επιλογές, η ανάπτυξη αντιστάσεων σε αρνητικές επιρροές.
Για το πρόγραμμα συνεργάστηκαν οι Διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι γονέων των σχολείων της περιοχής. Συντονίστρια της ομάδας είναι η κ. Κατερίνα Λάγαρη, ψυχολόγος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.