Οι λίρες Αγγλίας κλείνουν "τρύπες" των νοικοκυριών

trapezaellados.jpg

Η κρίση έχει αναγκάσει πολλούς κατόχους λιρών Αγγλίας να τις δώσουν για να καλύψουν ανάγκες της οικογένειάς τους.

«Χρειάστηκα χρήματα και έτσι αποφάσισα να τις δώσω», αναφέρει ο Μ.Κ. στην «Καθημερινή της Κυριακής», λίγο αφότου αποχωρίστηκε 11 χρυσές λίρες Αγγλίας.

Είχε προμηθευτεί τις λίρες πριν από 15 χρόνια ως επένδυση για το μέλλον και τις προόριζε για τα παιδιά του. Αποφάσισε όμως ότι είναι προτιμότερο να κλείσει αυτή την ενοχλητική τρύπα που είχε ανοίξει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα υπολογίζεις», σημειώνει.

Ήταν η τρίτη φορά που δοκίμασε να αλλάξει τις λίρες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τις προηγούμενες δύο τον είχε αποτρέψει η μεγάλη ουρά.

«Γίνεται χαμός, λες και όλοι πάνε να εξαργυρώσουν το τελευταίο τους κομπόδεμα», σημειώνει στην Καθημερινή.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος, η ζήτηση για αγορά ή πώληση χρυσών λιρών τυπικά ακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία.

Σε περιόδους κρίσης, όπως κατά την περίοδο του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων, παρατηρήθηκε αύξηση των αγορών λιρών από πολίτες, οι οποίο μετέτρεπαν τις αποταμιεύσεις τους σε χρυσό, ακόμα και εάν αυτό συνεπαγόταν απώλεια λόγω των ισοτιμιών.

Σε γενικές γραμμές, οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος παρέμεναν σταθερές από τις αρχές του 2011, με σαφή αύξηση από τους πρώτους μήνες του 2013 έως σήμερα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι ενδεικτικά: το πρώτο τρίμηνο του 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος πούλησε συνολικά 9.778 χρυσές λίρες Αγγλίας (τεμάχια) και αγόρασε 33.428 λίρες (ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων ετών).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (Ιαν. – Μαρ.) πωλήθηκαν από την ΤτΕ 39.641 λίρες Αγγλίας και αγοράστηκαν 22.556 λίρες.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αγοράστηκαν από την ΤτΕ 25.249 λίρες Αγγλίας, περίπου όσες πωλήθηκαν από τα γκισέ της (24.986).

Το 2012 είχε κλείσει με την ΤτΕ να έχει αγοράσει συνολικά 101.575 λίρες και να έχει πουλήσει 86.889 (122.686 και 146.867 αντίστοιχα).

Η διαδικασία αγοραπωλησίας

Οι λίρες ελέγχονται στον γκισέ από εξειδικευμένους υπαλλήλους για τη γνησιότητά τους. Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε κάποιο από τα ανταλλακτήρια χρυσού που έχουν ξεφυτρώσει σε κάθε γειτονιά, ωστόσο η ΤτΕ φαίνεται ότι δίνει σε πολλούς μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.

Η διαδικασία είναι απλή, όταν αφορά συναλλαγές έως 10.000 ευρώ. Απαιτείται απλώς ταυτότητα και επίδειξη κάποιου δημόσιου εγγράφου (όπως εκκαθαριστικό εφορίας ή ακόμα και δίπλωμα οδήγησης) που να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πελάτη.

Οι τιμές καθορίζονται από το δελτίο τιμών χρυσού και χρυσών νομισμάτων που εκδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ενδεικτικά, στις 3 Οκτωβρίου 2013, η τιμή αγοράς της λίρας Αγγλίας παλαιάς κοπής προσδιοριζόταν στα 218,85 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 264,59 ευρώ. Η λίρα Αγγλίας νέας κοπής στα 202,38 και 228,94, αντίστοιχα.

(Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση των τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής).

Μια τυπική χρυσή λίρα αποτελείται από χρυσό 22 καρατίων, το πάχος είναι 1,52 χιλιοστά και η διάμετρος 22,05 χιλιοστά.

Το βάρος μιας χρυσής λίρας, ανεξαρτήτως χρονολογίας κοπής, είναι 7,9881 γραμμάρια και ο καθαρός χρυσός που περιέχει είναι 7,32 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τον ειδικό φιλοτελιστή Μάρκο Μαρινάκη, για να ελέγξετε εάν οι λίρες σας είναι γνήσιες, ελέγξτε εάν είναι καθαρή η ομαλή τους επιφάνεια, εάν τα περιφερειακά δόντια δεν είναι συμμετρικά και δεν έχουν το ίδιο βάθος ή ακόμα και αν η κοιλιά του Αγ. Γεωργίου είναι τελείως επίπεδη (εάν είναι κάλπικη).

Πηγή: Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.