Οι «καρχαρίες» των αγορών κρατούν όμηρο την ελληνική κυβέρνηση και υπονομεύουν τις προσπάθειες για αναδιάρθρωση του χρέους

«Όταν δεις αίμα να κυλάει στους δρόμους, αγόρασε», λέει ένα παλιό ρητό της Wall Street. Οι «καρχαρίες» των αγορών, εδώ και καιρό έχουν μυρίσει αίμα στην ελληνική κρίση. Τους τελευταίους τρεις μήνες, τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας των εναλλακτικών επενδύσεων ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Η λίστα με τις εταιρείες που «παίζουν» Ελλάδα περιλαμβάνει μερικά από τα αστέρια του επενδυτικού κλάδου. Από τα επίσημα στοιχεία και τις γνωστοποιήσεις τους προς τις αρχές, προκύπτει ότι τα funds των εταιρειών αυτών αγόρασαν τους τελευταίους τρεις μήνες ελληνικά ομόλογα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Όμως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η αυξημένη κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στους συγκεκριμένους τίτλους αποδεικνύει ότι στα επίσημα στοιχεία δεν αποτυπώνεται παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το παιχνίδι που γίνεται στα ελληνικά ομόλογα αξίζει στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα.

Οι «καρχαρίες» των αγορών κρατούν όμηρο την ελληνική κυβέρνηση και υπονομεύουν τις προσπάθειες για αναδιάρθρωση του χρέους. Μάλιστα απείλησαν να σύρουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου θα ισχυριστούν ότι τα δικαιώματά τους, ως ομολογιούχων, παραβιάζονται. Ακόμα και εάν κάνουν την απειλή αυτή πράξη, θα είναι ένας πολυετής δικαστικός αγώνας, χωρίς εγγυήσεις ότι τελικά θα δικαιωθούν, αναφέρει η εφημερίδα. Πάντως, τα hedge funds που επιδιώκουν αυτή τη στρατηγική, επισημαίνουν ότι συνάδελφοί τους που κινήθηκαν δικαστικά σε παρόμοιες υποθέσεις στη Λατινική Αμερική, δικαιώθηκαν.

Αργεντινή

Στην περίπτωση, της Αργεντινής τα vulture funds κατόρθωσαν λίγους μήνες πριν από την επίσημη πτώχευση της χώρας να αγοράσουν αρκετούς τίτλους χρέους μόλις στο 20% της ονομαστικής τους αξίας. Με την κήρυξη της επίσημης χρεοκοπίας και την εγκατάσταση του ΔΝΤ το 2002, αυτοί οι κερδοσκόποι απαίτησαν με δικαστικές αγωγές εναντίον της Αργεντινής να αποζημιωθούν στο ακέραιο της ονομαστικής αξίας των τίτλων που είχαν στα χέρια τους. Η Αργεντινή δεν έχει ξεμπλέξει ακόμη με τους κερδοσκόπους, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας κατέφυγε ξανά στον διεθνή δανεισμό με υψηλό κόστος (με επιτόκιο άνω του 10%) προκειμένου να ξεπληρώσει μέρος των απαιτήσεών τους.

Ζάμπια

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Για παράδειγμα ένα τέτοιο επενδυτικό κεφάλαιο, το Donegal International με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, προσέφυγε το 2007 στα βρετανικά δικαστήρια εναντίον της Ζάμπια με το αίτημα να αποζημιωθεί για ένα δάνειο που η συγκεκριμένη χώρα είχε συνάψει με τη Ρουμανία το 1979 και είχε εξαγοράσει ο επενδυτικός οίκος από τη ρουμανική κυβέρνηση. Το δάνειο ήταν ονομαστικής αξίας 15 εκατ. δολαρίων και είχε συναφθεί με τη Ρουμανία προκειμένου η Ζάμπια να αγοράσει ρουμάνικα τρακτέρ. Η Donegal το είχε πρόθυμα εξαγοράσει πληρώνοντας μόνο 3,2 εκατ. δολ. Από το δικαστήριο ζητούσε να της επιδικαστεί αποζημίωση συνολικής αξίας 55 εκατ. δολ. Έπειτα από θετική απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, η Ζάμπια συμφώνησε να συμβιβαστεί στα 15,5 εκατ. δολ.

Λιβερία

Τον Νοέμβριο του 2009 ένα άλλο βρετανικό δικαστήριο διέταξε τη Λιβερία να καταβάλει 20 εκατ. δολ. σε δυο επενδυτικά κεφάλαια, στο Hamsah Investments με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και την Wall Capital με έδρα τα Νησιά Καϊμάν. Η απαίτηση βασιζόταν σ’ ένα δάνειο 6,5 εκατ. δολ. που η Λιβερία είχε συνάψει με την πρώην Chemical Bank των ΗΠΑ το 1978. Ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε το 2002 ότι η Λιβερία χρωστούσε 18 εκατ. δολ. και έκτοτε τα δυο επενδυτικά κεφάλαια προσπαθούσαν να εισπράξουν την οφειλή μαζί με τους τόκους υπερημερίας. Κι επειδή η Λιβερία βρισκόταν, όπως και συνεχίζει να βρίσκεται, υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Αφρικανικής Τράπεζας Αναπτύξεως, η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου εκτελέστηκε αναγκάζοντας μια ρημαγμένη χώρα από έναν υπερδεκαετή εμφύλιο να πληρώσει στους γύπες της διεθνούς αγοράς πάνω από το 5% του κρατικού της προϋπολογισμού.

Δημοκρατία του Κονγκό

Το αμερικανικό vulture fund FG Hemisphere έχει στραφεί κατά της Δημοκρατίας του Κονγκό. Όλα ξεκίνησαν όταν η FG αγόρασε από τη Βοσνία ένα δάνειο ύψους 100 εκατ. δολαρίων, που πριν από 30 χρόνια είχε δώσει η Γιουγκοσλαβία στο Ζαΐρ. Το deal αυτό κόστισε στην FG μόλις 3,3 εκατ. δολάρια. Τώρα, το fund απαιτεί από το Κονγκό 100 εκατ. δολάρια. Αρχικά, η FG θέλησε να κατασχέσει την πρεσβεία του Κονγκό στην Ουάσιγκτον, σαν προκαταβολή για το χρέος. Όταν η προσπάθειά της ναυάγησε στα αμερικανικά δικαστήρια, κατέφυγε στη δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ. Εκεί επιχείρησε να βάλει στο χέρι την αμοιβή που θα έδινε η China Railways στο Κονγκό, για δουλειές που έκανε στη χώρα. Όμως και σ’ αυτή την περίπτωση, δεν δικαιώθηκε δικαστικά. Ετσι η FG αναζήτησε καταφύγιο στον φορολογικό παράδεισο του Τζέρσεϊ, που ανήκει στα βρετανικά νησιά της Μάγχης. Εκεί, το fund βρήκε ένα νομικό παράθυρο, που του επιτρέπει να διεκδικήσει δικαστικά τα 100 εκατ. δολάρια από το Κονγκό.

Περού

Το τι συνέβη με το Περού και το distressed fund, Elliott Associates είναι ενδεικτικό για το πώς δρουν οι κερδοσκόποι. Το 1995, Περού αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ και στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους του, αντάλλαξε κρατικά ομόλογα με Brady Bonds. Το distressed fund, Elliott Associates αγόρασε εμπορικά δάνεια, με την εγγύηση του περουβιανού κράτους, ύψους 20,7 εκατ. δολ. Και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πιστωτές της χώρας, δεν δέχτηκε να τα ανταλλάξει με τα Brady
Bonds. Αντ’ αυτού, κινήθηκε δικαστικά, απαιτώντας αποπληρωμή των δανείων στο ακέραιο. Το δικαστήριο της επιδίκασε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία απαγόρευσαν στην Chase Manhattan να πληρώσει τους τόκους για λογαριασμό του Περού, το οποίο δεν είχε την πολυτέλεια του χρόνου, να ασκήσει έφεση. Εάν καθυστερούσε την πληρωμή των τόκων, θα βρισκόταν σε στάση πληρωμών στα Brady Bonds. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την Elliott. Έπειτα από αυτή την επιτυχία, η Elliott αποφάσισε να επαναλάβει το κόλπο και στην Αργεντινή. Μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της, η Elliott Associates εξακολουθεί να διεκδικεί δικαστικά να πληρωθεί στο ακέραιο για τα ομόλογα που έχει στα χέρια της.

 

Aμαλία Κάτζου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.