«Οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και ένας κόσμος που φλέγεται»

Δεκαετίες μετά το σχέδιο Μάρσαλ μία ελληνική κρίση παίζει ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις…Μία αναδρομή στο παρελθόν κάνει η οικονομική εφημερίδα Financial Times, συγκρίνοντας την μεταπολεμική περίοδο για την Ελλάδα με την σημερινή επιρροή που ασκεί στην παγκόσμια οικονομία. «Χρειάστηκε μία οικονομική κρίση στην Ελλάδα το 1947 για να αναγκαστούν οι ΗΠΑ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο παγκοσμίως», γράφει η εφημερίδα. «Τώρα, εξήντα χρόνια μετά μία νέα ελληνική οικονομική κρίση δείχνει πως είναι ο κόσμος χωρίς την ηγεσία αυτή».

«Η Βρετανία τότε δήλωσε στην Αμερική ότι δεν άντεχε οικονομικά να συντηρεί πλέον την Ελλάδα και έτσι οι ΗΠΑ μερικές εβδομάδες αργότερα ανακοίνωσαν το σχέδιο Μάρσαλ με στόχο τη σταθεροποίηση της Δυτικής Ευρώπης. Σήμερα η ελληνική κρίση απειλεί την Ευρώπη και η Αμερική έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. Φυσικά οι δύο εποχές δεν είναι ίδιες… », σχολιάζει η εφημερίδα καταδεικνύοντας ότι τώρα δεν υπάρχει πλέον «κομμουνιστική απειλή».

«Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αναλάβει συνειδητά να συγκεντρώσει πόρους από την Ασία», σημειώνει. «Η Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε την Ελλάδα μόνο μία φορά αυτή τη χρονιά, ενώ ταξίδεψε ασταμάτητα προς την Ασία. Οι εντάσεις αυξάνονται στην Ελλάδα, όπου ήδη επικρατεί το χάος, όμως η Κίνα παίζει πρωτεύοντα ρόλο και εκεί μισθώνοντας το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.