Οι δήμαρχοι του Νομού ενώνουν τις δυνάμεις τους για τα σκουπίδια

dimarxoi Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημοπράτηση του έργου εργοστασίου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ηλεία, όπως παρουσίασε ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης στη χθεσινή  συνέντευξη Τύπου.

Σκοπός της χθεσινής συνέντευξης ήταν να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Ηλείας για την πορεία του μεγάλου έργου και να καθησυχάσουν οι δήμαρχοι τους πολίτες σε μια περίοδο έντασης που διανύουμε, ζητώντας την κατανόηση και την ανοχή τους για να τοποθετηθούν οι δεματοποιητές ως ενδιάμεσο βήμα πριν το εργοστάσιο διαχείρισης, καθώς σε ενάμιση χρόνο παραδίδεται ο ΧΥΤΥ και σε δύο χρόνια το εργοστάσιο καθώς έως το τέλος του έτους, θα γίνει η δημοπράτηση των δύο υποέργων συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Λυμπέρης τόνισε πως το έχει χωριστεί σε δύο υποέργα. «Το ένα η κατασκευή του ΧΥΤΥ του χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, που έχει δημοπρατηθεί, έχει συγκροτηθεί επιτροπή, έχει κάνει την πρώτη αξιολόγηση, έχει συντάξει το πόρισμα, έχουν γίνει οι ενστάσεις, έχει γίνει η δεύτερη αξιολόγηση, συνέταξε το πόρισμα και δόθηκε σε όλους. Είναι διαδικασίες χρονοβόρες και είμαστε στο τρίτο στάδιο της τελικής αξιολόγησης για την ανάδειξη του αναδόχου. Όσες καθυστερήσεις και να προκύψουν εντός του χρόνου, το έργο θα έχει σύμβαση και εργολάβο. Το δεύτερο έργο που αφορά στο εργοστάσιο αυτό καθεαυτό, έχει χρηματοδοτηθεί με 17 εκατ, ευρώ, έχει γίνει ο διαγωνισμός, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού που έχει προεπιλέξει τις τέσσερις κοινοπραξίες εργολάβων που κρίθηκαν ικανές για το έργο, με κριτήρια ΣΔΙΤ. Προσκλήθηκαν για τη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, βγήκαν τα τελικά πορίσματα, έκλεισε η επιτροπή, πήρε απόφαση η οικονομική επιτροπή, διαβιβάστηκε το τελικό πόρισμα του ανταγωνιστικού διαλόγου και τη Δευτέρα έρχονται τα τεύχη δημοπράτησης» και πρόσθεσε ότι:

«Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά να ξεκινήσουν τα έργα. Έχουν ορίζοντα 18 και 24 μηνών και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015. Θα πουν πολλοί καλοπροαίρετα, γιατί με τους κακοπροαίρετους δεν θα ασχοληθούμε, «τα ακούμε αυτά τόσα χρόνια». Το μόνο έλλειμμα που είχε αυτός ο νομός τόσα χρόνια είναι ότι δεν έφτιαξε ΧΥΤΑ και πιστεύω ότι θα μας βγει σε καλό. Από το 2008 έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είχαμε επαναπαυτεί τώρα. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ουδέν κακόν αμιγές καλού και πλέον προχωράμε στο εργοστάσιο.

Είναι τρόπος που προτάσσεται η ανακύκλωση και όχι να τα κάψουμε για να παράγουμε ενέργεια και μετά προχωράμε στην αναερόβια ζύμωση και την κομποστοποίηση. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει και να μάθει ότι φροντίζουμε για τον φιλικότερο τρόπο αντιμετώπισης σκουπιδιών της Ηλείας. Αν γίνει αυτό θεωρούμε πως είναι η προϋπόθεση και αυτή είναι η συνεισφορά η δική μας στη δύσμοιρη Ηλεία, ότι σχεδιάζει σε κάθε τομέα το παρόν και το μέλλον της» .

Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος:

«Kαταφέραμε όμως να διαμορφώσουμε για πρώτη φορά στο νομό Ηλείας, μια συλλογική συνείδηση όλοι οι δήμοι, να προτάξουμε το συμφέρον του νομού, να ορίσουμε προτεραιότητας και να μπορούμε σήμερα να έχουμε δημοπρατήσει στην κυριολεξία τα δύο αυτά μεγάλα έργα. Το τι σημαίνει διαχείριση απορριμμάτων για το νομό Ηλείας νομίζω ότι το ξέρουμε καλά την καυτή ανάσα του εφιάλτη αυτού πάνω μας. Είναι μια ιστορία που όταν τελειώσει θα έχει γυρίσει σελίδα για το νομό Ηλείας. Θα μας αφήνει ελεύθερους να σκεφτούμε και να οραματιστούμε για το μέλλον. Αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι οι κάτοικοι του νομού Ηλείας να σκεφτούν ότι η αυτοδιοίκηση έκανε το χρέος της απέναντι στους κατοίκους, έκανε το καθήκον της, έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα και είμαστε λίγο πριν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτά τα μεγάλα έργα. Επομένως κάθε σκέψη γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών θα πρέπει να παίρνει αυτή την προϋπόθεση υπόψη, ότι σε δύο περίπου χρόνια το εργοστάσιο διαχείρισης του νομού και ο ΧΥΤΥ, θα είναι έτοιμα. Θα πρέπει να το καταλάβουμε και να το πιστέψουμε.

Οι πόλεις και τα χωριά του νομού πρέπει να επιβιώσουν έως εκείνη την ώρα που θα είναι έτοιμα τα έργα. Και επιβίωση είναι να μπορούμε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια που παράγουμε εμείς και όχι κάποιος άλλος.

Δεν πάμε να κάνουμε κάποιο έγκλημα, αλλά να διαχειριστούμε το πρόβλημα με τον πιο νόμιμο τρόπο. Αν δεν συνεργαστούμε, δεν δείξουμε την ανοχή που επιβάλλεται και δεν αναλογιστούμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για τη μέχρι σήμερα κατάσταση δεν πρόκειται να πετύχουμε κάτι» .

Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος: 

«Πριν τα είχαν ακούσει από την αυτοδιοίκηση ως στόχευση. Δεν είχαμε τα χρήματα, δεν είχαμε διαδικασίες. Ο περιφερειακός σχεδιασμός που έχει γίνει είναι της Περιφέρειας που μας εγκαλεί τώρα ότι κάτι πάει στραβά. Θέλουμε να πούμε στους πολίτες ότι τα σκουπίδια και το περιβάλλον είναι το κυρίαρχο ζήτημα, η μεγάλη στρατηγική που έχουμε για όλα.

Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα σε όσους πολίτες διαφωνούν σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Κατανοούμε όλους τους προγραμματισμούς, αλλά μην μας πιέζουμε να φύγουμε από τη ρότα μας. Θα μεριμνήσουμε να υπάρχουν οι μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εκτιμώ ότι οι πολίτες θα πειστούν και θα αφήσουν τους δήμους να κάνουν τη δουλειά τους. Οι πολίτες θα δείξουν κατανόηση».

Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός: 

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην ξεχνάμε το παρελθόν μας γιατί έτσι δεν έχουμε και μέλλον. Θα ήθελα ακόμα μια φορά να πω πως ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την κα Κοκκαλιάρη είχε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο τα σκουπίδια του νομού. Στη συνέχεια η θητεία Λυμπέρη έχει οδηγήσει τα πράγματα στην τελική λύση. Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προέκυψαν. Θέλω πως αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από την κρίση των αξιών, αλλά εμείς εδώ πρέπει να είμαστε, σφιχτοί, συνετοί και στο μέγιστο σημείο της ταπεινότητάς μας πρέπει να οδηγήσουμε τα πράγματα στη λύση.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε τίποτα άλλο πέρα από ορθολογικές λύσεις, όπου μετά από σειρά διαδικασιών, έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δε νομίζω ότι η κατηγορία πρέπει να περισσεύει. Στη δύσκολη συγκυρία πρέπει να γίνονται συμμαχίες. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική γιατί είμαστε στο σωστό δρόμο. Να καταλάβουμε πως η αυτοδιοίκηση δεν είναι χωριστή για να κατηγορεί ο ένας το άλλο. Όλοι είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Με σοβαρότητα και δουλειά είμαστε στην τελική λύση. Οι μάσκες έχουν πέσει…».

Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς:

«Έχουμε και εμείς την ευαισθησία μας και το περιβάλλον το αντιμετωπίζαμε με τους τρόπους που υπήρχαν. Σήμερα προτείνουμε κάτι διαφορετικό. Κάνουμε τη δεματοποίηση κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος. Άρα εξασφαλίζουμε στο περιβάλλον αυτή τη στιγμή. Παλιότερα ήταν αυθαίρετα όλα. Πλέον θα διαχειριστούμε το θέμα με τον καλύτερο τρόπο μέχρι να φτάσουμε στην τελική λύση. Καλούμε τους πολίτες να δείξουν κατανόηση και ανοχή για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τους τρόπους που υπάρχουν για να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδα για όλους.»

Aναπληρωτής δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Παναγιώτης Κόλλιας:

«Περιμένουμε το αποτέλεσμα που θα δώσει λύσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.