Ξεκινά ο τελευταίος δολωματικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου

dakoktonia11

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής γνωρίζει στους ελαιοκαλλιεργητές του Νομού μας ότι από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο τελευταίος δολωματικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του Δάκου, από τα συνεργεία των εργολάβων, πρώτα στα κάτωθι Δ.Δ.: Κυλλήνης , Κάτω Παναγιάς , Κάστρου , Νεοχωρίου.

Στην συνέχεια και σύμφωνα με την εξέλιξη του δακοπληθυσμού, την ωρίμανση των ελιών, αλλά και την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής θα κλιμακωθεί ο δολωματικός ψεκασμός στις ελαιοκομικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Ιδιαίτερη Προσοχή πρέπει να δοθεί από τους καλλιεργητές που συγκομίζουν νωρίς τον ελαιόκαρπο προκειμένου να μην ψεκαστούν τα ελαιόδεντρά τους από τα συνεργεία Δακοκτονίας κατόπιν συνεννόησης.

Το πρόγραμμα ψεκασμών θα είναι αναρτημένο στους πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες και ώρες των ψεκασμών.

Οι μελισσοκόμοι που βρίσκονται και μέχρι απόστασης πέντε χλμ. από τα όρια των ψεκαζόμενων περιοχών, παρακαλούνται για την προστασία των μελισσοσμηνών τους. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.

Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3. περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης. Θα ψεκάζονται όλα τα δέντρα σε ελαιώνες με αραιή πυκνότητα δέντρων (λιγότερα από 10 δέντρα στο στρέμμα), ανά δεύτερο δέντρο στους μέτριας πυκνότητας ελαιώνες (10-18 ελαιόδεντρα ανά στρέμμα) και ανά τρίτο δέντρο στους πυκνούς ελαιώνες (περισσότερα από 18 δέντρα ανά στρέμμα).

Για τις τοποθεσίες που δεν μπορεί να καλύψει το ψεκαστικό μηχάνημα (έλλειψη δρόμου, μεγάλη κλίση εδάφους, αλλεπάλληλοι περιφραγμένοι ελαιώνες κ.λ.π.) θα χρησιμοποιούνται ψεκαστήρες πλάτης.

Οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων οι ελαιώνες τους ανήκουν σε Δημοτικά Διαμερίσματα που δεν εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα Δολωματικής Δακοκτονίας 2014, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των ελαιόδεντρων τους και κατ’ επέκταση της παραγωγής τους από την προσβολή του δάκου.

Θεωρούμε ότι η παρουσία των ελαιοκαλλιεργητών στις παραπάνω περιοχές αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση τους και εκτιμούμε ότι αυτή η παρουσία θα συμβάλει τα μέγιστα στον έλεγχο και τελικά στην επιτυχία του όλου έργου της Δακοκτονίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.