«Να αλλάξει άμεσα το εργασιακό πλαίσιο των εκπαιδευτικών, να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους και στηριχθούν οι λειτουργικές ανάγκες στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας»

SALTARI FOTO DT

Ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, σχετικά με το απαράδεκτο εργασιακό πλαίσιο και τις σοβαρότατες καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκπαιδευτών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) της χώρας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν το σημαντικό έργο που επιτελούν τα ΣΔΕ, καθώς δημιουργήθηκαν ως μοναδική διέξοδος για να στηρίξουν την προσπάθεια χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και επιθυμούν να επανέλθουν στη βασική τους εκπαίδευση, ενώ πολλά από αυτά λειτουργούν και στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Στα ΣΔΕ δημιουργείται ένα πλαίσιο υπέρβασης των προβλημάτων εκείνων που μπορεί να θέσουν κάποιο μαθητή στο εκπαιδευτικό περιθώριο.

Εντούτοις, οι επιλογές της πολιτείας τα έχει κάνει να υφίστανται σοβαρότατα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά. Βασικό πρόβλημα είναι ότι εργάζονται με συμβάσεις μίσθωσης έργου σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες εκπαιδευτικών και παρά τις αντίθετες συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, γεγονός που βυθίζει τις ήδη πενιχρές αμοιβές τους. Τεράστια καθυστέρηση παρατηρείται στη καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές και αντιμετωπίζονται φορολογικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με πάρα πολλές δυσκολίες για ΣΔΕ, κυρίως λόγω των σημαντικών διδακτικών κενών και την έλλειψη καθηγητών όλων των ειδικοτήτων. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης για την αξιοπρεπή κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα οξυμένη στα σχολεία που λειτουργούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, για τα οποία δεν έχει υπάρξει καμία ιδιαίτερη μέριμνα, παρόλο που τα λειτουργικά έξοδα είναι αυξημένα λόγω της οικονομικής ένδειας των εγκλείστων εκπαιδευομένων.

Οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτών των ΣΔΕ, ώστε να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και να μην αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και αν θα διασφαλίσουν την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων τους, στηρίζοντας παράλληλα τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Επίσης, αν προτίθενται να ιδρυθούν ΣΔΕ σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και γιατί δεν έχει γίνει ακόμα ο αναγκαίος ξεχωριστός κανονισμός λειτουργίας για τα υφιστάμενα σχολεία. Οι βουλευτές αιτούνται ταυτόχρονα την κατάθεση εγγραφών με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ΣΔΕ που λειτουργούν σήμερα, τα εκπαιδευτικά κενά που καταγράφονται σε αυτά και τις οφειλές δεδουλευμένων στους ωρομίσθιους καθηγητές τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.