Νέα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

 Νέα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στα πρότυπα των αμερικανικών φορολογικών ελέγχων, που διακρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους, κινείται το νέο σύστημα τεκμηρίων.Η απόφαση αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το καταβλητέο ποσό επιβάλλεται αυτόματα, ανεξάρτητα από τη φορολογική δήλωση.

Σύμφωνα με το «Έθνος» νέου τύπου τεκμήρια για τη φορολόγηση 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι αύριο.

Με το νέο σύστημα που κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού τύπου φορολογικών ελέγχων, ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών θα γίνεται αυτόματα από την Εφορία με κριτήρια το είδος, τον χρόνο και την έδρα του επαγγέλματος, τα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες μισθοδοσίας, τα μέσα περιθώρια κέρδους και τα έσοδα του κλάδου ή της ειδικότητας, την ταμειακή ρευστότητα, τα περιουσιακά στοιχεία, τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και τον τρόπο ζωής του επαγγελματία.

Έτσι θα υποβάλλεται αυτόματος φόρος ανεξάρτητα από τα δεδομένα που εμφανίζει ο φορολογούμενος στις δηλώσεις του.

Ωστόσο πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού, ο φορολογούμενος θα καλείται σε ακρόαση και θα πρέπει με έγγραφα να αποδείξει ότι τα εισοδήματα του είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιόρισε η εφορία.

Η απόφαση του υπουργείου οικονομικών εξειδικεύει νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από από 14 μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.