Νέα παρέμβαση για τα φωτοβολταϊκά και τις Α.Π.Ε.

kontogiannis2Επανέρχεται στο ζήτημα της ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε) ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης με Ερώτηση που συνυπέγραψε και κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του Βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη. Την Ερώτηση υπογράφουν ακόμα 34 Βουλευτές.

Όπως επισημαίνουν οι υπογράφοντες Βουλευτές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, αποτελούν βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και μέσο ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας μας.

Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την στήριξη του συγκεκριμένου τομέα και την αναχαίτιση της συρρίκνωσης της αγοράς, η οποία παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες, λόγω έλλειψης ρυθμίσεων με αναπτυξιακή προοπτική.

Επισημαίνεται ότι ο Γιώργος Κοντογιάννης έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα της ενίσχυσης της χρήσης φωτοβολταϊκών, προτείνοντας την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε δημόσιους χώρους, σχολεία, εθνικούς δρόμους αλλά και στους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της χώρας, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη.

Στην Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και απευθύνεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος προτείνονται τα εξής:

1.        Nα υπάρξει αναθεώρηση του εθνικού στόχου για το 2020, με κοινό στόχο 12 GWγια τις ώριμες τεχνολογίες των αιολικών και φωτοβολταϊκών.

2.        Να υπάρξει άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων και των εμποδίων (οικονομικών, διοικητικών κλπ.) που επιβραδύνουν την υλοποίηση ώριμων και εφικτών έργων, ανεξαρτήτως τεχνολογίας και μεγέθους.

3.        Nα θεσμοθετηθούν μέτρα ενίσχυσης των Α.Π.Ε χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών.

4.        Να υπάρξει θεσμική κατοχύρωση του κατάλληλου μοντέλου netmetering, σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά.

5.        Να υπάρξει άρση των εμποδίων στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

6.        Να εξεταστεί η δυνατότητα κατάργησης του «τέλους ασφαλείας εφοδιασμού».

7.        Να εξεταστεί η συμμετοχή όλων των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου στην κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) επιτυγχάνοντας έτσι την πιο σύντομη κάλυψη του ελλείμματος και επαναφέροντας την ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.