Μ. Σαρρής: «Λάθος το όχι της κυπριακής Βουλής στο πρώτο κούρεμα»

 Μ. Σαρρής: «Λάθος το όχι της κυπριακής Βουλής στο πρώτο κούρεμα»

Σφάλμα χαρακτήρισε την απόρριψη της πρώτης απόφασης του Eurogroup της 15ης Μαρτίου για κούρεμα καταθέσεων και κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ από τη Κυπριακή  Βουλή ο τέως υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου Μιχάλης Σαρρής.

Καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία είπε, ότι με την αποδοχή της πρώτης απόφασης της 15ης Μαρτίου (κούρεμα σε όλες τις κάταθέσεις κάτων των 100 χιλιάδων ευρώ 6,75% και άνω των 100 χιλιάδων ευρώ 9,9%), δεν θα ακολουθούσαν οι εξελίξεις στην Λαϊκή Τράπεζα, καθώς το βάρος θα μοιραζόταν.

Το κούρεμα καταθέσεων προέκυψε παρά την έντονη αντίθεσή μας, υποστήριξε. Το ήθελαν οι «δυνατοί» και έτσι η Κύπρος δεν βρήκε συμπαραστάτη. Ήταν αδύνατο να το αποτρέψουμε.

Μόνο η Κύπρος αντιστεκόταν στην ιδέα του κουρέματος καταθέσεων. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν αποδέχεται ανέφερε, ο Μάριο Ντράγκι διαμήνυσε στις 4 το πρωί ότι θα δώσει οδηγίες στον κεντρικό τραπεζίτη Πανίκο Δημητριάδη να κλείσουν οι τράπεζες. Η απόφαση είχε ήδη ληφθεί.

Αυτό που ήθελαν εξ” αρχής σημείωσε, ήταν το κλείσιμο και των δύο μεγάλων τραπεζών γιατί τις θεωρούσαν αφερέγγυες, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της Pimco. Θεωρώ σημείωσε επιτυχία το ότι η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται ακόμη εν ζωή.

Αναφερόμενος στην προστασία των ασφαλισμένων καταθέσεων, ο κ. Σαρρής, είπε ότι ο «σκληρός πυρήνας» των εταίρων μας, έκανε τελικά πίσω μετά την κριτική που άσκησαν τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Από τον Οκτώβριο του ’11 έπρεπε να είχε ναταχθεί η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης» ανέφερε και σημείωσε ότι «αντ” αυτού εμείς μπήκαμε σε Ρωσικό μηχανισμό, ο οποίος μας επέτρεψε να συνεχίσουμε την αλόγιστη οικονομική πολιτική».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.