Μπαρόζο: Δεν φταίει η Μέρκελ για τη λιτότητα

 Μπαρόζο: Δεν φταίει η Μέρκελ για τη λιτότητα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπερασπίζεται τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ έναντι επικρίσεων για τη δημοσιονομική λιτότητα, προερχόμενων κυρίως από τη νότια Ευρώπη, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ».

«Γι” αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία ή στην Πορτογαλία, δεν φταίει η κ. Μέρκελ ή η Γερμανία. Όλοι πρέπει να σκουπίζουμε μπροστά από την πόρτα μας. Υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν», αναφέρει ο Μπαρόζο.

«Οι αποφάσεις στους κόλπους του Eurogroup λαμβάνοναι πάντα ομοφώνως. Είναι εντελώς άδικο να εμφανίζονται μέτρα ότι δήθεν επιβλήθηκαν από μία μόνο χώρα ή ένα μόνο θεσμό. Είμαι κι εγώ θύμα αυτών των αποπειρών, με κάνουν κι εμένα αποδιοπομπαίο τράγο», σημειώνει ο συντηρητικός Πορτογάλος.

Επισημαίνει, ότι η κρίση αυτή και τα προβλήματα που την συνοδεύουν δεν είναι το αποτέλεσμα της γερμανικής πολιτικής ή το σφάλμα της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα μιας υπερβολικής πολιτικής δαπανών, έλλειψης ανταγωνιστικότητας και ανεύθυνης δράσης στης χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πλέκοντας το εγκώμιο της συντηρητικής καγκελαρίου, ο Μπαρόζο προσθέτει: «Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων προς τη Γερμανία και τη στάση της. Και δεν φοβάμαι να το πω δημοσίως: η καγκελάριος Μέρκελ είναι ασφαλώς μία, αν δεν είναι η ηγετική προσωπικότητα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, που καταλαβαίνει καλύτερα αυτό που συμβαίνει».

«Επενδύει πολύ χρόνο και ενέργεια στο ευρωπαϊκό σχέδιο, θα επιθυμούσα να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για όλους τους άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων», σημειώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.