Μη βιώσιμο παραμένει το ελληνικό χρέος

546E961273E1501BA96AC07B0EA0F22C.jpg

  Μη ρεαλιστικό είναι το σενάριο του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, σύμφωνα με την Societe Generale, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα πρέπει να προσφερθεί στην Ελλάδα η αναγκαία ανακούφιση ώστε να περιοριστεί το φορτίο του χρέους, το οποίο φτάνει πλέον στο 180% του ΑΕΠ.

Κατά πάσα πιθανότητα, κάποια ανακούφιση θα έρθει μόνο στο περιθώριο, με τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων και ενδεχομένως κάποιας πρόσθετης υποστήριξης από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές το 2016. Αυτό το σενάριο είναι σαφώς μη ρεαλιστικό.

 Την χρονιά εκείνη, η τρόικα αναμένει το ελληνικό δημόσιο χρέος να υποχωρήσει σε μόλις κάτω από το 160% του ΑΕΠ. Όμως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Societe Generale το ελληνικό χρέος το 2016 θα είναι κοντά στο 200% του ΑΕΠ.

Για τη Societe Generale το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος θα ξεπεραστεί, αλλά θεωρεί απίθανο να δοθεί μία διατηρήσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα όπως διαγραφή μέρους του χρέους.

Εκτιμά ότι η όποια ελάφρυνση θα προέλθει αποκλειστικά απ” τη μείωση των τόκων των ελληνικών δανείων και πιθανώς μέσω μεγαλύτερης χρηματοδότησης απ” τα Κοινοτικά κονδύλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.