Μηνύματα των κομμάτων για την 28η Οκτωβρίου

Στην ιδιαίτερη σημασία και το συμβολισμό που αποκτά η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και η ηρωική στάση του «Όχι» στη σύγχρονη Ελλάδα επικεντρώνονται τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων.Το ΚΚΕ στο μήνυμά του αναφέρει: «Το ΟΧΙ του λαού το 1940, που εξελίχθηκε σε παλλαϊκή και ένοπλη αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κατά της τριπλής Κατοχής, με καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ αποδεικνύει ότι όταν ο λαός οργανωθεί και συνειδητά παλέψει για το δίκιο του, γίνεται πανίσχυρος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό του».

»Ο θανάσιμος εχθρός για το λαό είναι τα μονοπώλια, η εξουσία τους, τα κόμματα και οι οργανισμοί που τους υπηρετούν. Πατριωτισμός για τους εργαζόμενους είναι να σωθεί ο λαός, όχι τα μονοπώλια, η ΕΕ και ο ξεπερασμένος καπιταλισμός, που μόνο φτώχεια, κρίσεις, χρεοκοπία και πολέμους φέρνει στους λαούς».

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνει ότι «πριν 71 χρόνια, σαν και σήμερα, οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας είπαν το μεγάλο ‘ΟΧΙ’ στην εθνική ταπείνωση και την κηδεμονία».

» Σήμερα, 71 χρόνια μετά, μας ζητούν το ίδιο. Μια ταπείνωση της χώρας και μια κηδεμονία. Τότε μας πήραν τον εθνικό μας πλούτο. Τώρα απαιτούν πάλι το ίδιο. Είναι η σειρά μας να φωνάξουμε το δικό μας ‘ΟΧΙ’. Είναι η σειρά μας να μας γράψει η ιστορία. Είμαι σίγουρος ότι ο Ελληνικός λαός θα το κάνει».

«Τιμούμε την 28η Οκτωβρίου ως μια ημέρα-σύμβολο των αγώνων ενάντια στο φασισμό και στον πόλεμο, των αγώνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει ακόμη ότι αυτή την ώρα «είναι λαϊκή απαίτηση να αλλάξει πορεία ο τόπος. Να χρεοκοπήσουν οι πολιτικές της υποτέλειας που υποτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας στα συμφέροντα των τραπεζών και του κεφαλαίου και να επιλεγεί ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης και κοινωνικής προκοπής».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Σήμερα λέμε ΟΧΙ στα μνημόνια της ανεργίας, της φτώχειας, της χρεοκοπίας, στα ευρωπαϊκά πακέτα ψευδεπίγραφης διαγραφής του χρέους που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική λεηλασία, σε οικονομικά αδιέξοδα και στον περιορισμό της δημοκρατίας, της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας. ΟΧΙ στις στρατιωτικές επεμβάσεις, στους πολέμους και στα απολυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον πλανήτη, στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, στην κατάλυση της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη».

Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει ότι: «Το μήνυμα της 28ής Οκτωβρίου είναι και σήμερα σημαντικό γιατί συμπίπτει με μια εποχή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφονται ακροδεξιές και φασίζουσες αντιλήψεις, στηριγμένες στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Η πάλη απέναντι σε αυτές τις λογικές παραμένει και σήμερα βασικό καθήκον των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων που πιστεύουν στη Δημοκρατία, την ελευθερία και την ανοιχτή κοινωνία».

«Εμείς, στη Δημοκρατική Συμμαχία», αναφέρει το κόμμα, «τονίζουμε ότι: Έλληνες, θα τα καταφέρουμε! Συμπατριώτες, μπορούμε και να αγωνιστούμε και να νικήσουμε και να εκπλήξουμε! Το ξανακάναμε και πρόσφατα, το 2004, όταν όλοι πίστευαν ότι θα αποτύχουμε!».

Προσθέτει ακόμη ότι «αυτές τις αρετές έχει σήμερα ανάγκη να θυμηθεί, να ανακαλέσει και να επαναβιώσει ο Ελληνισμός-και πάνω απ’ όλα ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά-τις τραγικές ετούτες και δύσκολες ώρες που περνάμε».

Την πεποίθησή του πως οι Έλληνες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση και τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον, εκφράζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί σύμβολο των αγώνων των Ελλήνων και επιβεβαιώνει την πρόταξη του συλλογικού συμφέροντος και τη θέληση για αγώνες και θυσίες όταν διακυβεύονται οι αξίες και τα δίκαιά μας», αναφέρει στο μήνυμά του και συνεχίζει:

«Σήμερα, το μήνυμα της επετείου είναι, περισσότερο από ποτέ, επίκαιρο. Όχι μόνο για το σθένος και την αποφασιστικότητα, αλλά και για το αίσθημα ευθύνης και σύμπνοιας που πρέπει να επιδεικνύουμε στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε πράγματι να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες για να βγούμε πιο δυνατοί από την παρούσα κρίση. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.