Με την ψήφο διαμαρτυρίας τους κάναμε πλούσιους…..

Θα τα κονομήσει από την κρατική χρηματοδότηση. Γι αυτό αγαπάει ξαφνικά το ευρώ! …

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το τζόκερ στις εκλογές τις 17ης Ιουνίου. Είναι δεύτερο κόμμα, έχει την «πολυτέλεια» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα κερδίσει 14,1 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων. Αντιγράφουμε από τα ΝΕΑ:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Με βάση τη νομοθεσία, η ΝΔ, με περισσότερες από 1,8 εκατομμύριο ψήφους, αναμένεται να έχει σχετικά μειωμένη χρηματοδότηση σε σχέση με το 2011: 15,4 εκατ. ευρώ έναντι 17. 

Κάτι τέτοιο ισχύει με την παραδοχή ότι τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού του 2013 θα ανέρχονται στα 52 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Αν και στις εκλογές του 2009 είχε συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους, σχεδόν 2,3 εκατομμύρια, η κρατική χρηματοδότησή της το 2010 ήταν μικρότερη από αυτή που προβλέπεται σήμερα, καθώς τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού τότε ήταν λιγότερα. 

Όσον αφορά τα συσσωρευμένα τραπεζικά δάνεια, που ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε ο Γιάννης Ραγκούσης επί υπουργίας του στο Εσωτερικών, μέλος του κόμματος έχει δηλώσει ότι υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησής τους ακόμα και αν η κρατική χρηματοδότηση έπεφτε στο μισό. Σύμφωνα με συγκριτική μελέτη των ισολογισμών της ΝΔ για την περίοδο 1997-2007, τα έσοδα από εισφορές φίλων και μελών ήταν σχεδόν μηδενικά. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσό ετήσιας χρηματοδότησης που έλαβε η ΝΔ ανερχόταν σε 26 εκατομμύρια ευρώ το 2009.

ΣΥΡΙΖΑ. Η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ταμεία του δεν έχει μεταπολιτευτικό προηγούμενο: από 3,9 εκατομμύρια ευρώ το 2011 τα έσοδα της Κουμουνδούρου υπολογίζεται ότι θα σκαρφαλώσουν στα 14,1. Δεδομένου ότι τα δάνεια που έχει λάβει από τις τράπεζες δεν υπερβαίνουν τα 8 εκατομμύρια και ότι το κτίριο όπου στεγάζει τα γραφεία του είναι ιδιόκτητο, δεν είναι λάθος να υποστηρίζει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πλέον ευκατάστατος σχηματισμός μέχρι τις επόμενες εκλογές. Από ανάλυση του επίκουρου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χριστόφορου Βερναρδάκη, η οποία έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο του «Πολιτικά κόμματα, εκλογές & κομματικό σύστημα», προκύπτει ότι το κόμμα ήταν ιδιαίτερα εξαρτημένο από το κρατικό χρήμα: την περίοδο 1997-2007 το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης ανερχόταν κατά μέσο όρο στο 81,3% των εισπραχθέντων εσόδων. Την πρώτη θέση για το ίδιο διάστημα καταλάμβανε το ΠΑΣΟΚ με 81,7%.

Όπως η ΝΔ, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε την προηγούμενη δεκαετία σχεδόν μηδενικά έσοδα από εισφορές φίλων και μελών, ενώ το μεγαλύτερο ποσό κρατικής επιχορήγησης που έχει λάβει μέχρι στιγμής ήταν 5,6 εκατομμύρια πριν από τρία χρόνια.

ΠΑΣΟΚ. Με το 25% των ψήφων σε σχέση με το ποσοστό του 2009, από τα 3 εκατομμύρια στις 750.000, δηλαδή, εκτιμάται ότι θα λάβει χρηματοδότηση 7,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2013. Σημειώνεται ότι το 2011 είχε λάβει 21,75 εκατ., ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις του αγγίζουν συνολικά τα 125 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων συμβάσεων ύψους 98 εκατομμυρίων που λήγουν τον επόμενο χρόνο. Στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι το μεγάλο αυτό χρέος μπορούσε να εξυπηρετηθεί με τα μισά έσοδά του, όταν αυτά ξεπερνούσαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, όπως πέρυσι, και επισημαίνουν ότι η κατάσταση πλέον είναι πολύ δύσκολη δεδομένου ότι τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί στο 8-9%. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα επιδιωχθεί ρύθμιση χρεών, ενώ η οικονομική κατάσταση του κόμματος θα συσχετιστεί άμεσα με τις ευρύτερες ανατροπές που αναμένονται. Επιπρόσθετα, θα επιχειρηθούν μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες και οικονομική εξόρμηση σε φίλους και μέλη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.