Με πολλά ανοικτά μέτωπα μπαίνει η ερχόμενη εβδομάδα για την Ελλάδα…

Με πολλά ανοικτά μέτωπα μπαίνει η ερχόμενη εβδομάδα για την Ελλάδα. Μετά και τη χθεσινή εμπλοκή, η διαπραγμάτευση για την υπογραφή του PSI+ θα μπει στην τελική της ευθεία και για να γίνει έγκαιρα το «κούρεμα», ενόψει του δύσκολου Μαρτίου και της λήξης των ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ, τότε η συμφωνία θα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο έως την Παρασκευή.

Παράλληλα, Δευτέρα ή Τρίτη, θα αρχίσουν οι πρώτες διαρροές που θα αφορούν στην έκθεση της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρίας BlackRock, σχετικά με την κατάσταση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση με δραματικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία. Από τα αποτελέσματά της έκθεσης θα εξαρτηθεί ποιες ελληνικές τράπεζες και πότε θα πάρουν το δρόμο της κρατικοποίησης.

Σχεδόν παράλληλα, θα λάβει χώρα η επιστροφή της τρόικας στη χώρα μας. Μόνο που, όπως διαμηνύεται από τις Βρυξέλλες, αντίθετα με την προηγούμενη επίσκεψη, αυτή τη φορά η επιστροφή θα γίνει με πολύ άγριες διαθέσεις. Οι πιστωτές μας θεωρούν ότι έχασαν πολύ χρόνο με το ελληνικό project, το οποίο απειλείται με αποτυχία, την οποία θα πληρώσουν πρώτα τα ίδια τα μέλη της τρόικας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι κοινωνοί όλων των παραπάνω, και για αυτό τρέχουν για να προλάβουν. Κατ’ αρχάς για να κλείσουν εκκρεμότητες. Εξ ου και τα δύο πολυνομοσχέδια που πέρασαν από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στην εβδομάδα, για αυτό άνοιξε για τα καλά η συζήτηση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και έτσι εξηγούνται οι σχετικοί υπαινγμοί του πρωθυπουργού για την επερχόμενη επώδυνη προσαρμογή – που στην κυβέρνηση «ορκίζονται» ότι θα είναι και η τελευταία.

Πρόθεση του κ. Λουκά Παπαδήμου είναι να πείσει τις Βρυξέλλες ότι στην Ελλάδα, έστω κι αργά, αρχίζει να παράγεται κυβερνητικό έργο και να διασκεδάσει έτσι τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν αρχίσει να σχηματίζονται. Το θέμα είναι αν θα προλάβει.

Φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία θα κληθεί, το αμέσως επόμενο διάστημα, να ανέβει ακόμα έναν γολγοθά. Το θέμα είναι αν θα αντέξει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.