Μεγαλο-οφειλέτες του ΙΚΑ στην Ηλεία – Δημοπρατείται το νέο κτίριο στον Πύργο

Αρκετές ειδήσεις έβγαλε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στον Πύργο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης Γιάννης Κουτσούκος και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Πατσούρης. Οι δύο Ηλείοι παρουσίασαν στοιχεία που σοκάρουν σε ότι αφορούν τους μεγαλο-οφειλέτες του ΙΚΑ στην Ηλεία.

Όπως αναφέρθηκε οι οφειλές προς τις υπηρεσίες Πύργου και Αμαλιάδας ανέρχονται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ογδόντα από τους οφειλέτες χρωστούν συνολικά 14 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα ανακοινώθηκε πως μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί το νέο κτίριο που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του ΙΚΑ συνολικά, ένα πάγιο αίτημα της περιοχής. Ακόμα συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν ευρύτερα τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, όπως η απόδοση των συντάξεων μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Ιδιαίτερα στο θέμα των οφειλετών, η τσιμπίδα του νόμου θα πιάσει αρκετούς σύντομα και στο νομό, αν δεν φροντίσουν να προβούν σε άμεση ρύθμιση των χρεών τους προς το Ίδρυμα. Αναφορά έγινε και στο θέμα της δημιουργίας Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Ηλεία για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.

Εστιάζοντας στο θέμα των οφειλετών υπάρχουν 2108 οφειλέτες χρωστούν στο υποκατάστημα του Πύργου το ποσό των 18.764.208,94 ευρώ και στην Αμαλιάδα 1589 οφειλέτες το ποσό των 10.244.153,50 ευρώ. Από αυτά, εισπράττονται αντίστοιχα μηνιαίως με βάση τις ρυθμίσεις 207.561,87 ευρώ από τον Πύργο και 182,210,14 ευρώ από την Αμαλιάδα.

Από τους 80 μεγαλύτερους οφειλέτες στο νομό που οφείλουν συνολικά 14.455.335,12 ευρώ μόνο οι 31 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, ενώ είναι ελάχιστος ο αριθμός που έχουν κηρύξει πτώχευση. Ο κ. Πατσούρης τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί το ΙΚΑ θα εισπράττει κάθε μήνα 75 εκατ. ευρώ από τα χρωστούμενα σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Κουτσούκος στάθηκε στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Εργασίας για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους, «χτυπώντας» την εισφοροδιαφυγή κάτι που σημαίνει αύξηση των εσόδων. Σχολίασε και το αποτέλεσμα της απογραφής που εντόπισε περίπου 20.000 περιπτώσεις συνταξιούχων μαϊμού.

Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση στη συνέντευξη Τύπου ήταν η αναφορά των δύο ανδρών πως οι οφειλές δεν προέρχονται από την τελευταία διετία της κρίσης, αλλά από τις παλιές … καλές εποχές.

Σε ότι αφορά την απόδοση των συντάξεων επισημάνθηκε πως μέσα σε διάστημα 45 ημερών θα απονέμεται η προσωρινή και σε 75 ημέρες για την περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.

Για το κτίριο του Πύργου υπήρξε ενημέρωση πως το έργο θα προκηρυχθεί τον Μάρτιο του 2012 και ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο χρόνος περαίωσης υπολογίζεται σε δυόμιση χρόνια με προϋπολογισμό ύψους 10 ευρώ. Ο κ. Πατσούρης αποκάλυψε πως το κτίριο θα έχει το χαρακτήρα του δίδυμου με δύο εισόδους μια για τις υγειονομικές και μια τις διοικητικές υπηρεσίες.

Από τη νέα χρονιά η δημιουργία και λειτουργία του ΕΟΠΠΥ θα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε 9,5 εκ. περίπου ασφαλισμένους αφού συνενώθηκαν σ’ αυτό το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ με σημαντικά οφέλη στην περιστολή των δαπανών.

ilialive