Μεγάλη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη δασοπυρόσβεση

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη παρουσία και του Νίκου Δένδια

Τη συνεργασία των πολιτών για την πρόληψη και τη συνεργασία στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά και το γεγονός ότι φέτος που αναμένονται 17 εκατομμύρια τουρίστες δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός στην προσπάθεια αυτή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια διευρυμένης συσκέψεως για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών ενόψει της θερινής περιόδου, που ξεκινά επίσημα στις 15 του μηνός, στην οποία προήδρευσε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μεταξύ αυτών οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης Πάνος Παναγιωτόπουλος, Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο ΥΦΕΘΑ Δημήτρης Ελευσινιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ και Πυροσβεστικού Σώματος Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, Αντιστράτηγος Θανάσης Τσέλιος, Αντιπτέραρχος (Ι) Βαγγέλης Τουρνάς και Αντιστράτηγος (ΠΣ ) Σωτήρης Γεωργακόπουλος αντίστοιχα.

Μετά το πέρας της συσκέψεως ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο, πάρα πολύ θερμό καλοκαίρι. Έχουμε, όμως, μπροστά μας και την πιο γόνιμη τουριστική περίοδο, τη πιο γόνιμη περίοδο που θα έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα, από πλευράς αριθμού άφιξης τουριστών. Περιμένουμε περισσότερους από 17 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Ελλάδα για προορισμό τους» κάνοντας λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» από μέρους τους προς τη χώρα «και μία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και μια βαθιά ανάσα για την οικονομί α μας» αναφερόμενος στις πυρκαγιές και στην προσπάθεια αποτροπής τους σημείωσε τα εξής: «Προσωπικά θα είμαι πολύ αυστηρός, αν διαπιστώσω αδυναμίες ή αδράνεια του κεντρικού μηχανισμού ή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ζητάω, όμως, από τους πολίτες μας, από τον κάθε ένα σας χωριστά, να βοηθήσει στην προστασία του φυσικού μας πλούτου, να προστατεύσει το ίδιο, το κοινό μας το σπίτι», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την έναρξη σχετικής ενημερωτικής εκστρατείας για την ενημέρωση του κοινού από πλευράς της Γραμματείας Π λιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Οι Ένοπλες Δυνάμεις και σε αυτή την περίπτωση θα είναι δίπλα στον κίνδυνο, δίπλα στην Εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του κινδύνου. Η συνεισφορά μας θα είναι και στην πρόληψη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, στις κατά τόπους περιοχές, σε συντονισμό πάντα με την Πυροσβεστική και υπό τας διαταγάς της Πυροσβεστικής,

θα περιπολούν τους δύσκολους μήνες, τους επικίνδυνους μήνες, τις επικίνδυνες μέρες, για να μπορούμε έτσι να επιτηρούμε, να προλαμβάνουμε και να ειδοποιούμε εγκαίρως», σημειώνοντας επίσης ότι συνεργάζονται με το ΠΣ σε όλα τα επίπεδα για το θέμα των πυροσβεστικών μέσων.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημοσίας Τάξεως Ν.Δένδιας μεταξύ άλλων τόνισε ότι «…δεδομένου του γεγονότος ότι η φετινή σεζόν θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη – επαναλαμβάνω εξαιρετικά επικίνδυνη – με βάση τις προβλέψεις και τα σενάρια που έχουμε από τους αρμόδιους οργανισμούς, με την εντολή του πρωθυπουργού επίσης υπήρξε συντονισμός των υπουργείων, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει, όμως, να ξεκαθαρίσω το εξής: χωρίς τη συνεργασία της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι δυνατόν α επιτευχθεί», ενώ ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στο συντονισμό των δασικών υπηρεσιών με το υπουργείο Περιβάλλοντος, «ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και έγκαιρα αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Λ.Σ.Μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.