Μήνυμα Σόιμπλε για χαλάρωση της λιτότητας

Σήμα χαλάρωσης της λιτότητας, υπό προϋποθέσεις, έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον οποίο στρέφονται εμμέσως πλην σαφώς τα πυρά της κριτικής ομολόγων του των G7, οι οποίοι προσέρχονται με διαφωνίες στη σύνοδό τους στο Λονδίνο.

Προχωρώντας σε μια αισθητή α λαγή της γερμανικής ρητορικής, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις έχουν κερδίσει «αρκετό χώρο για ελιγμούς» ώστε να δράσουν προς την κατεύθυνση των μειωμένων ελλειμμάτων και των μικρότερων επιτοκίων δανεισμού.

Πριν προσέλθουν στη σύνοδο (σε προετοιμασία της συνόδου των ηγετών το καλοκαίρι), οι υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι η λιτότητα θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Δεν έγιναν αρκετά από τους ευρωπαίους ηγέτες για να ανορθωθεί η οικονομία, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Τζέικομπ Λου, επισημαίνοντας την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης.

«Να απορρίψουμε ένα δόγμα που καθυστερεί την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας την Παρασκευή στην γερμανική ραδιοφωνία. Η χώρα του έχει διαμηνύσει ότι δεν θα πιάσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο προκαθορισμένο πλαίσιο, όχι χωρίς αυτό να συνοδευτεί από τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σόιμπλε κινήθηκε και ο Ολι Ρεν, που δήλωσε ότι είναι εφικτός «ένας πιο ομαλός δρόμος προς την δημοσιονομική προσαρμογή».

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες της G7, ακόμα και η Γερμανία που έχει αρχίσει να βλέπει ανησυχητικά σημάδια επιβράδυνσης σε κάποιους τομείς, είτε είναι ήδη σε φάση λιτότητας είτε απειλούνται από αυτή στο προσεχές μέλλον.

Με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν και, από την άλλη πλευρά, ανοιχτά ζητήματα, όπως η ανεργία των νέων να διογκώνονται χωρίς έλεγχο, η συζήτηση για μια άλλη ευρωπαϊκή πορεία έχει ανοίξει για τα καλά στην Ευρώπη, που επιπλέον δέχεται και τις παραινέσεις των άλλων μεγάλων οικονομικών δυνάμεων.

Αυτό απομένει όμως να φανεί αν θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές αλλαγές.

Πηγή:Voria

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.