Κύπρος: Την Τετάρτη η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3 δισ. ευρώ

 Κύπρος: Την Τετάρτη η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι την Τετάρτη αναμένεται να επικυρωθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) η αποδέσμευση της πρώτης δανειακής δόσης ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, από το συνολικό δάνειο των 10 δισ. ευρώ που θα παραχωρηθεί στην Κύπρο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, η μία εντός του Μαΐου και η άλλη εντός του Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Ιούνιο λήγουν μεγάλα δάνεια και ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότησή τους. Μεταξύ άλλων λήγει η έκδοση ευρωομολόγων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο κ.

Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει κατ” αρχήν συμφωνία με την Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία διαφοροποιεί την αποπληρωμή, προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το επιτόκιο θα μειωθεί από 4,5% σε 2,5% και το δάνειο θα αποπληρωθεί σε δόσεις, αρχίζοντας από το 2018, αντί της αρχικής ημερομηνίας λήξης που είναι το τέλος του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.