Κύπρος: Αύριο το κρίσιμο Eurogroup για την πρώτη δόση

Την έκθεση της τρόικας για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο θα συζητήσουν  οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup που κρίνεται κρίσιμη πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο.

Με βάση τη συμφωνία που επήλθε στις 12 Απριλίου, οι ξένοι ελεγκτές εξέτασαν τις πρακτικές που ακολουθεί η Κύπρος για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος». Η απόφαση του Eurogroup τόνιζε ότι «η πρώτη εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα γίνει στα μέσα Μαΐου, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το πλαίσιο καταπολέμησης του “ξεπλύματος” χρήματος».

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να εκταμιεύσει τα χρήματα νωρίτερα.

Η έκθεση παραμένει επτασφράγιστο μυστικό,  καθώς περιλαμβάνει αρκετά ευαίσθητα στοιχεία, ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι απαλλάσσει την Κύπρο από τις βαριές κατηγορίες που είχαν εκτοξεύσει χώρες όπως η Γερμανία για «ανεξέλεγκτους Ρώσους ολιγάρχες, που χρησιμοποιούν το νησί για “ξέπλυμα” χρήματος».

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η Κύπρος δεσμεύεται να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις, όπου υπάρχουν κενά.

Παρά τα κενά που εντοπίζονται, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τη δόση, θέτοντας όμως όρους, η πλήρωση των οποίων θα παρακολουθείται κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.

Πηγή:Voria

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.