Κόκκινα δάνεια: Το τελικό σχέδιο,προϋποθέσεις διαγραφής οφειλών

daneiospiti_939677988

Τη νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση χρεών των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών παρουσιάζει, σήμερα το πρωί, ο Νίκος Δένδιας, λίγο πριν παραδώσει το υπουργείο Ανάπτυξης στον διάδοχό του, Κώστα Σκρέκα.

Ο κ. Δένδιας έχει δηλώσει, από την Παρασκευή, ότι θα καταθέσει ο ίδιος το νομοθέτημα για τα «κόκκινα δάνεια», στη Βουλή.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν αλλεπάλληλες συσκέψεις υπηρεσιακών στελεχών που δεν επέφεραν δραστικές αλλαγές στο σχέδιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν διαγραφή οφειλών, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

• δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη, εκτός εάν παραιτηθούν αυτών των ρυθμίσεων,

• δεν έχουν νομικώς λυθεί ως εταιρείες ούτε έχει σταματήσει η δραστηριότητά τους,

• δεν έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση και

• δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Οι διαγραφές των απαιτήσεων και των τόκων γίνονται εφόσον οι οφειλέτες στις 30 Ιουνίου 2014 είχαν προς την τράπεζα οφειλή με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, είτε επίδικη είτε ρυθμισμένη, δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα, λόγω ρύθμισης και είχαν μια ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» θα συμπεριληφθούν και εκείνα που αφορούν τη λεγόμενη «κακή» Αγροτική Τράπεζα, καθώς και εκείνα που έχουν συναφθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Πρόκειται, στην ουσία, για αγροτικά δάνεια που μεταφέρθηκαν στο «κακό κομμάτι» της Αγροτικής Τράπεζας και την Πειραιώς και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές, επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, πτηνοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Real

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.