Κομισιόν: Όλα έτοιμα για την πρώτη δόση στην Κύπρο

 Κομισιόν: Όλα έτοιμα για την πρώτη δόση στην Κύπρο

Η Κύπρος έχει εκπληρώσει όλους τους απαιτούμενους όρους για να λάβει την πρώτη δόση του πακέτου διάσωσης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία είχε πρόσβαση το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κύπρος σύναψε επίσης συμφωνία με την Ρωσία, με την οποία της δίδεται περιθώριο άλλων δύο ετών για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει από την χώρα αυτή με μειωμένο επιτόκιο 2,5%, προστίθεται στην έκθεση.

Μια απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης -η οποία αναμένεται να ανέλθει σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ- προσδοκάται να ληφθεί αυτήν την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Στην έκθεση της Επιτροπής, η οποία φέρει ημερομηνία 30ης Απριλίου, επισημαίνεται ότι η συμμόρφωση της Κύπρου με τους όρους του σχεδίου διάσωσής της «είναι θετική».

Σε αυτήν αποτιμάται ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί και έχει προβεί σε περισσότερες από δώδεκα προαπαιτούμενες ενέργειες, που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας.

«Υπάρχει συμμόρφωση τόσο στην ουσία όσο και στην διαδικασία με όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες», αναφέρεται στην έκθεση.

Επενδύσεις εκατομμυρίων από την Εκκλησία της Κύπρου

Την ίδια ώρα αναπτυξιακά έργα εκατομμυρίων ευρώ προωθεί η Εκκλησία της Κύπρου που, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, θα δώσουν δουλειά σε χιλιάδες άτομα.

Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο Κύπρου Χρυσόστομος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση θα κάνει το παν για να υπάρξει ανάπτυξη, να κινηθεί η αγορά και να έρθει το χαμόγελο ξανά στα πρόσωπα όλων.

Η Εκκλησία, είπε στις δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, είναι κοντά στον κυπριακό λαό, προσθέτοντας πως ότι βοήθεια θέλει και μπορέσει, θα του την παράσχει. Ο κόσμος, σημείωσε, «έχει νεύρο, και κουράγιο και πώς ξέρει να ζει και με σπατάλες, αλλά και με τα ολίγα».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε αισιοδοξία ότι με σκληρή δουλειά «θα βγούμε από πάνω», σημειώνοντας ότι η Αρχιεπισκοπή έχει εκπονήσει μερικά σχέδια και πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην ανάπτυξη. Αρκετά έργα θα δώσουν δουλειά σε χιλιάδες εργάτες – επιστήμονες, ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως το ίδιο θα πράξει και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ότι «παρά τις δυσκολίες θα ανατείλουν και καλύτερες ημέρες».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις της Εκκλησίας, είπε πως στην Πάφο θα ανεγερθεί ένα μεγάλο ξενοδοχείο σε περιουσία της Αρχιεπισκοπής για το οποίο θα ξοδευτούν γύρω στα 60 με 70 εκατομμύρια ευρώ. 

Επίσης είπε ότι έχει κλείσει συμφωνία για ένα ηλιοθερμικό πάρκο έξω από τη Λευκωσία, για 75 μεγαβάτ, μια επένδυση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην περιοχή της Μακεδονίτισσας, η Αρχιεπισκοπή θα δημιουργήσει ένα αγγλόφωνο σχολείο, ενώ σε επαφή που έχει η Εκκλησία της Κύπρου με Ρώσους και Ισραηλίτες τροχιοδρομείται η κατασκευή ενός εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 75 μεγαβάτ για το οποίο θα ξοδευτούν αρκετά εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, η Εκκλησία της  Κύπρου θα προχωρήσει και με άλλα έργα σε συνεργασία με Κύπριους εμπορευόμενους και με κεφάλαια που θα έρθουν από το εξωτερικό.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, είπε πως η Κύπρος έχει ανάγκη το Ισραήλ αλλά και το  Ισραήλ την Κύπρο. Μια καλή συνεργασία, συνέχισε, θα αποβεί προς όφελος και των δύο χωρών, προσθέτοντας πως «έχουν τεθεί γερά θεμέλια, η συνεργασία είναι δεδομένη, και όλα θα εξελιχθούν όσο γίνεται πιο καλά».

Κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος μοίρασε ευχές και δώρα στους ασθενείς και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Ανέφερε επίσης πως το Νοσοκομείο της Πάφου είναι όμορφο και συγκεντρωμένο, προσθέτοντας πως δεν έχει εκείνη την αχανή έκταση του Νοσοκομείου της Λευκωσίας.

Για μια ακόμη φορά, συνέχισε, «διαπιστώσαμε και την καθαριότητα του χώρου αλλά και το ενδιαφέρον του προσωπικού τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και του νοσηλευτικού που είναι κοντά στους ασθενείς μας».

Ευχήθηκε τέλος κάθε καλό σε όλους, το νοσοκομείο, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ασθενείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.