Κατσιφάρας: Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΣΕ για τη γραμμή Πάτρας-Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας

katsifaras «Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος και ιδίως η επέκτασή του προς τα νότια είναι ένα έργο προτεραιότητας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα προσφέρει ανάσα στους πολίτες της». Με αυτή την φράση οΠεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας παρέλαβε από τον πρόεδρο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Θεοφανόπουλο, εκ μέρους του Οργανισμού, τηνπρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2007-2013 του έργου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου από την Πάτρα στην Κάτω Αχαΐα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, μήκους περίπου είκοσι χιλιομέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ), με ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης και παράδοσής του, τις 30 Ιουνίου 2015.

«Από εδώ και πέρα η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα αξιολογήσει από πλευράς τεχνικού αντικειμένου το έργο και αναλαμβάνω την ευθύνη σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την Διαχειριστική Αρχή, να μπορέσουμε να εντάξουμε το έργο στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο. Δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα να το εντάξουμε και τώρα άμεσα, όμως πριν είκοσι ημέρες, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έκλεισε τις προσκλήσεις για εντάξεις νέων έργων. Ωστόσο θα έχω άμεσα συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργο Γιαννούση προκειμένου να ενταχθεί ως νέο έργο στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 κατ’ εξαίρεση».

«Δεν είναι μόνο ένα συγκοινωνιακό έργο, για την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά είναι κυρίως ένα βαθύτατα κοινωνικό έργο για να μπορεί ο πολίτης και ιδίως οι νέοι να έχουν φθηνή μετακίνηση, τώρα που τα οικονομικά εισοδήματα που έχουν συρρικνωθεί» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας κατά τη συνάντηση προσθέτοντας: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανταποκρίθηκε στην πρόκληση των τοπικών φορέων. Είχαμε συμφωνήσει στην τελευταία σύσκεψη πως η Περιφέρεια θα άνοιγε την πρόσκληση για να κατατεθεί ο φάκελος. Η Π.Δ.Ε. τήρησε το λόγο της, ο ΟΣΕ ανταποκρίθηκε και σήμερα παραδόθηκε ο φάκελος».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε, παράλληλα, τόσο τον Π. Θεοφανόπουλο και τον ΟΣΕ, όσο και τους δυο Δημάρχους Πατρέων Ι. Δημαρά και Δυτικής Αχαΐας Α. Παναγιωτόπουλο αλλά και τον πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΕ/Δυτ. Ελλάδας Θ. Γιανναδάκη.

Για μία παραδειγματική συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων που κατάφεραν μέσα σε 55 ημέρες να βάλουν ένα ακόμη… λιθαράκι στο μεγάλο αυτό έργο της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, μίλησε ο πρόεδρος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος.

«Αυτές οι συνέργιες πρέπει να υπάρχουν προς όφελος της κοινωνίας μας και βλέπουμε πως έτσι έχουμε θετικά αποτελέσματα. Ο ίδιος ο κόσμος έδωσε απάντηση στο κατά πόσο είναι βιώσιμη η λειτουργία του Προαστιακού με την καθημερινή ζήτηση που υπάρχει σε μεγάλο επίπεδο» επεσήμανε ο Θανάσης Γιανναδάκης καταλήγοντας: «Το ΤΕΕ πριν από τρία χρόνια άνοιξε τη συζήτηση για τον σιδηρόδρομο και αισθανόμαστε ιδιαίτερα μια δικαίωση, καθώς, τότε, κάποιοι μιλούσαν αρνητικά και τώρα είναι σύμμαχοι».

Ο Δήμαρχος Πατρέων Ι. Δημαράς, σημείωσε πως πρόκειται για ένα έργο που καλύπτει μια μεγάλη ανάγκη των πολιτών για επέκταση και στη νότια πλευρά της Πάτρας.

Στη συνάντηση εκτός από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον πρόεδρο του ΟΣΕ Παναγιώτη Θεοφανόπουλο, συμμετείχαν οι Χρήστος Οικονόμου, προϊστάμενος του τμήματος ΟΣΕ Πάτρας, η μηχανικός του ΟΣΕ Θάλεια Καλαμπόκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Π.Δ.Ε Διονυσία Μαράτου, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Άλκηστις Σταθοπούλου και τα στελέχη Βαγγέλης Γεωργίου και Γλυκερία Κατηφόρη, ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς και ο αντιδήμαρχος Χρήστος Λοτσάρης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο αντιπρόεδρος Χρόνης Παπανικολόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Πανταζόπουλος.

Πρόβλεψη και για τα ΑμεΑ

Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε από την πρώτη στιγμή και στη σύσκεψη που είχε γίνει στα τέλη του καλοκαιριού τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι και η πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στους συρμούς του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, θέμα το οποίο και επανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας για να λάβει τη δέσμευση του κ. Θεοφανόπουλου, εκ μέρους του ΟΣΕ, πως υπάρχει σαφής πρόβλεψη και για τα άτομα με αναπηρία.

«Τίποτα δεν έχει βγει από την ατζέντα του ΟΣΕ όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα»

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης έθεσε θέμα για την επέκταση του Προαστιακού μέχρι τον Ψαθόπυργο, καθώς και τη γραμμή προς Πύργο – Αρχαία Ολυμπία, πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας που θα ανακουφίσουν οικονομικά ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας.

«Υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα ανοικτό για την περιοχή μας και θα κάνουμε μία ακόμη ανοικτή σύσκεψη, μετά από σωστή προετοιμασία, για το μεγάλο θέμα συνολικά του Σιδηροδρόμου σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, γιατί δεν μπορεί να είναι μόνο η Περιφέρειά μας αποκομμένη από τα μεγάλα σιδηροδρομικά δίκτυα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ένας κόμβος στις μεταφορές και έτσι η Πάτρα δεν μπορεί να είναι ένας απλός τερματικός σταθμός, αλλά ένας κύριος κόμβος του δικτύου» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

«Είμαστε εδώ. Τίποτα δεν έχει βγει από την ατζέντα του ΟΣΕ σε ό,τι αφορά την ευρύτερη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έπεται η συνέχεια της δραστηριότητας και της συζήτησης ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση από τον Ψαθόπυργο μέχρι τον Πύργο συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης της Πάτρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοφανόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.