Κατηγορώ ΣΥΡΙΖΑ για τα 5 δισ. σε εξοπλιστικά….

Με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη με αφορμή προσφάτου δημοσιεύματος ότι το Υπουργείο Άμυνας προωθεί την αγορά έξι φρεγατών κόστους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θέτει το ζήτημα της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού στην “χρεοκοπημένη Ελλάδα”.

Ο κ. Παπαδημούλης θεωρεί παράλογο φαινόμενο μια σχεδόν χρεωκοπημένη χώρα, όπως η Ελλάδα να ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς.

“Γιατί δεν παγώνετε την προμήθεια των δύο γερμανικών υποβρυχίων που απομένουν, για να γλιτώσουμε από τις δημόσιες δαπάνες 1 δισεκατομμύριο; Ξέρω ότι υπάρχουν συμβάσεις, αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν και μίζες”.

“Η Ελλάδα του μνημονίου, η Ελλάδα της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, αγοράζει το 15% των γερμανικών εξαγωγών σε όπλα και το 12% των γαλλικών εξαγωγών σε όπλα. Αυτή είναι η πολιτική σας;’

“Κάνατε κάποια αγωγή για να πάρετε λεφτά; Χρησιμοποιήσατε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για να παγώσετε τα δύο γερμανικά υποβρύχια να γλιτώσουμε το 1 δισεκατομμύριο;

“Χρησιμοποιήσατε αυτήν την καταδίκη για να επαναδιαπραγματευτείτε την πανάκριβη τιμή που είχε μέσα και τις μίζες; Στείλατε κανέναν φυλακή; Κάνατε καμία δήλωση ότι αργοπορεί η ελληνική δικαιοσύνη;” διερωτάται χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος την, με γερμανική δικαστική βούλα, αποδεδειγμένη τακτική της εταιρίας Ferrostaal να “λαδώνει” αξιωματούχους χωρών για την παραγγελία υποβρυχίων σε Πορτογαλία και Ελλάδα καθώς και το πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρεία αλλά και την καταδίκη δυο αξιωματούχων της Ferrostaal σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, τοποθετήθηκε ως εξής:

“Κύριε Υπουργέ, η υπόθεση των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων είναι μια αμαρτωλή υπόθεση. Αγοράστηκαν πανάκριβα και η αγορά τους στην Ελλάδα συνδέεται με μίζες. Στη Γερμανία για αυτήν την αγορά η FERROSTAAL, που τα πούλησε στην Ελλάδα, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 140 εκατομμυρίων ευρώ και δύο Γερμανοί αξιωματούχοι πήγαν φυλακή.

Στην Ελλάδα δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο στη FERROSTAAL, ούτε καν έχετε ζητήσει ένα ευρώ. Κανείς ακόμα δεν έχει κάτσει στο εδώλιο, Πόσο μάλλον να πάει φυλακή και επιπλέον προχωράτε κανονικά στην προμήθεια των αμαρτωλών υποβρυχίων”.

“Να παγώσει η προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων”

“Κύριε Σπηλιόπουλε, έχουν δώσει οι Κυβερνήσεις σας μέχρι τώρα 2 δισεκατομμύρια και έχετε να δώσετε ακόμη άλλο 1 δισεκατομμύριο. Σας ερωτώ: Γιατί δεν παγώνετε την προμήθεια των δύο γερμανικών υποβρυχίων που απομένουν, για να γλιτώσουμε από τις δημόσιες δαπάνες 1 δισεκατομμύριο; Ξέρω ότι υπάρχουν συμβάσεις, αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν και μίζες. Γιατί, λοιπόν, δεν αξιοποιείτε την αποκάλυψη των μιζών και την απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου για να παγώσετε αυτή την προμήθεια και να γλιτώσει το δημόσιο δαπάνες 1 δισεκατομμυρίου ευρώ;”.

Και συνεχίζει, αναφερόμενος στο θέμα των φρεγατών. “Έξι γαλλικές φρεγάτες θα κοστίσουν 3 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ, κύριε Πρόεδρε. Τι ακριβώς γίνεται με αυτές τις φρεγάτες; Διαβάζω στον διεθνή Τύπο ότι, όπως οι Γερμανοί απαιτούν το μερτικό τους, το απαιτούν και οι Γάλλοι. Υπάρχει πίεση; Έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις; Έχει παγώσει αυτή η προμήθεια, ναι ή όχι; Διότι, ακούγοντας τον κ. Αβραμόπουλο, που είναι ο μάστορας της γενικότητας, άλλες φορές λέει «ναι, έχουν παγώσει» και άλλες φορές το αφήνει ανοιχτό.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδια, ο κ. Αβραμόπουλος πριν από λίγες εβδομάδες τα είπε μπερδεμένα και διαβάζω ότι έχει προγραμματιστεί και ένα ταξίδι στη Γαλλία με αντικείμενο τις φρεγάτες. Πείτε μας, λοιπόν: Έχετε καταθέσει ως Κυβέρνηση τώρα ή παλιότερα στη διάρκεια του μνημονίου πρόταση στην τρόικα, στους Γερμανούς, στους Γάλλους, κάποια εξοπλιστικά προγράμματα, από τα οποία βγάζουν της Παναγιάς τα μάτια οι βιομηχανίες τους με μίζες, να παγώσουν, να ακυρωθούν; Εάν ναι, εάν το διεκδικήσατε, τι σας απάντησαν; Εάν όχι, με ποια καρδιά, με ποιο κουράγιο, με ποια λογική κόβετε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, το κοινωνικό κράτος και δεν τολμάτε να κόψετε αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα;

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με δύο στοιχεία, με δύο αριθμούς, από το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης που ασχολείται με την ειρήνη και με τους εξοπλισμούς. Η Ελλάδα του μνημονίου, η Ελλάδα της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, αγοράζει το 15% των γερμανικών εξαγωγών σε όπλα και το 12% των γαλλικών εξαγωγών σε όπλα. Αυτή είναι η πολιτική σας;”

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Σπηλιώπουλος ο οποίος αρκέστηκε να επικαλεστεί τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 30% σε όλα τα επιτελεία και την ταυτόχρονη αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι “υπήρξαν προβλήματα με τα εξοπλιστικά προγράμματα” και δήλωσε ότι “ουδεμία πίεση υπέστη η χώρα μας και πολύ περισσότερο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για συνέχιση εξοπλιστικών προγραμμάτων και αγορά νέων οπλικών συστημάτων”.

Παράλληλα, ο Δ. Παπαδημούλης στην δευτερολογία του, στηλίτευσε την τακτική της κυβέρνησης να μην αξιοποιεί τα στοιχεία του γερμανικού δικαστηρίου προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους παραλήπτες των μιζών που έδινε η Ferrostaal και ζήτησε το πάγωμα των παραγγελιών υποβρυχίων και φρεγατών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.