Κατά της Ελλάδας η απόφαση της Χάγης

Με 15 ψήφους υπέρ και μια κατά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Ελλάδα απέτυχε να αποδείξει παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την πΓΔΜ, εκτός από τη χρήση συμβόλου. Ολόκληρη η απόφαση. Τι απαντάει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Καταδικαστική για την Ελλάδα είναι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Συγκεκριμένα, με ψήφους 14 υπέρ και 2 κατά το Δικαστήριο της έκρινε ότι έχει τη δικαιοδοσία να γνωμοδοτήσει για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας και ότι κάνει αποδεκτή την προσφυγή σχετικά με την υπόθεση της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, λόγω της αντίρρησης που προέβαλε η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Επιπλέον, με 15 ψήφους υπέρ και μια κατά κρίνει ότι η Ελλάδα με την αντίρρηση που προέβαλε παραβιάζει το άρθρο 11, παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995.

Ωστόσο, το Δικαστήριο απορρίπτει -με 15 ψήφους προς μια- όλα τα υπόλοιπα αιτήματα της ΠΓΔΜ, όπως να μην επιτρέπεται στο μέλλον στην Ελλάδα να προβάλλει αντίρρηση για είσοδο στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την απόφαση, η χώρα μας δεν δικαιολογείται να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με επιχείρημα ότι -μετά την είσοδό τους στον Οργανισμό- θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα.

«Η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς μέσω ψηφοφορίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Δικαστηρίου.

To Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει επαρκή στοιχεία ότι η πΓΔΜ παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, καθώς η Ελλάδα απέτυχε να αποδείξει παραβιάσεις της Ενδιάμεσης από την πΓΔΜ, εκτός από τη χρήση συμβόλου. Απέρριψε το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έκανε χρήση του άρθρου 60 της Σύμβασης της Βιέννης (περί καταγγελίας της Ενδιάμεσης), ενώ απέρριψε και την δεύτερη ένσταση της Ελλάδας περί «αντίθετων μέτρων».

Όπως αναφέρεται πάντως στην απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να προβάλλει αντίρρηση στην ένταξη εάν η πΓΔΜ πρόκεται να αναφέρεται σε διεθνείς οργανισμούς με διαφορετικό όνομα από αυτό που ορίζεται στην παράγραφο 2 του ψηφίσματος του ΟΗΕ(1993).

«Η ΠΓΔΜ θα πάψει να χρησιμοποιεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο σε όλες του τις μορφές που απεικονίζεται, στην εθνική της σημαία», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκόργκι Ιβάνοφ είχε δηλώσει πριν την απόφαση ότι «εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012».

Δείτε την απόφαση του Δικαστηρίου εδώ

Τι απαντάει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Η Ελλάδα, με πλήρη σεβασμό προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως βασικό δικαιοδοτικό όργανο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών θα εξετάσει τη σημερινή απόφαση, αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η προσφυγή που ασκήθηκε μονομερώς από την πΓΔΜ κατά της Ελλάδας στις 17 Νοεμβρίου 2008, αποσκοπούσε κατ’ ουσίαν στο να παρακάμψει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και να εξαναγκάσει την Ελλάδα να μην ασκήσει στο μέλλον τις υποχρεώσεις της, που πηγάζουν από τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) ως προς την αξιολόγηση της υποψηφιότητας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το Δικαστήριο με τη σημερινή του απόφαση, δεν ικανοποίησε την επιδίωξη αυτή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ειδικότερα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπέβαλε δύο αιτήματα στο Δικαστήριο:

(α) να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008, και,

β) να διατάξει τη χώρα μας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με τη διάταξη του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και να μην προβάλει αντίρρηση, άμεσα ή έμμεσα, στην εισδοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος, εφόσον η χώρα αυτή θα αναφέρεται στους οργανισμούς αυτούς ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλαδή με την προσωρινή της ονομασία σύμφωνα με την απόφαση 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ως προς το πρώτο αίτημα, το Δικαστήριο αξιολογώντας όλα τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν υπόψη του, καθώς και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, διαπίστωσε ότι η χώρα μας προέβαλε αντίρρηση στην ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο του το δεύτερο αίτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συμπεραίνοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον.

«Η σημερινή Απόφαση δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ συμπληρώνεται: «Το Δικαστήριο καλεί τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. H σύσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι καλεί έμμεσα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να επιδείξει πνεύμα συμβιβασμού, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να απολήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση».

«Η Απόφαση δεν αφορά και δεν θα μπορούσε να αφορά τη διαδικασία λήψης απόφασης στο ΝΑΤΟ, ούτε τα ουσιαστικά κριτήρια και απαιτήσεις που θέτει η Συμμαχία για την εισδοχή νέων μελών σε αυτή. Ειδικότερα, σχετικά με το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του, συγκεκριμένα δε αυτές που ελήφθησαν στις Συνόδους Κορυφής του Βουκουρεστίου (2008), του Στρασβούργου (2009) και της Λισσαβόνας (2010),  είναι ομόφωνες και αντανακλούν την κοινή πεποίθηση των μελών του ότι το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πρέπει να επιλυθεί πριν από την πρόσκληση της για ένταξη στη Συμμαχία», επισημαίνει το ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα θα λειτουργεί στο ΝΑΤΟ και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, με πλήρη ευθυγράμμιση στις ουσιαστικές και διαδικαστικές τους επιταγές, με εποικοδομητική διάθεση και καλή πίστη. Παράλληλα, θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σεβόμενη το πνεύμα και γράμμα των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης. Ελπίζουμε ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις αυτές με καλή πίστη, καθώς το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», ολοκληρώνει η ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.