Καμία ολιγωρία στις υποθέσεις εμβασμάτων

 Καμία ολιγωρία στις υποθέσεις εμβασμάτων

Απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών αναφορές στον Τύπο περί ολιγωρίας σχετικά με τις υποθέσεις των εμβασμάτων του εξωτερικού.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως το υπουργείο, προχώρησε στην επεξεργασία των στοιχείων και την αποστολή επιστολών προς τους φορολογουμένους στο τέλος του 2012 «δίνοντας την ευκαιρία σε όσους είχαν την δυνατότητα να δικαιολογήσουν τα χρήματα των εμβασμάτων να το κάνουν».

Το ΥΠΟΙΚ παραθέτει επίσης τα ακόλουθα:

– Η προθεσμία για την υποβολή των στοιχείων, στην ειδική εφαρμογή που φτιάχτηκε από την ΓΓΠΣ για αυτόν τον σκοπό, αλλά και για την υποβολή του υποστηρικτικού φακέλου, επεκτάθηκε ώστε να δοθεί σε όλους η δυνατότητα ανταπόκρισης, χωρίς αποκλεισμούς.

– Η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που ανέλαβε την εκπόνηση του σχεδίου ελέγχου, έχει αναπτύξει αναλυτικό ελεγκτικό σχεδιασμό ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη υλοποίηση.

– Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, οι πρώτες υποθέσεις δόθηκαν ήδη στο Κέντρο Ελέγχου Φορο λογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), ώστε να δημιουργηθούν τα σωστά ελεγκτικά πρωτόκολλα και να ελεγχθεί κεντρικά η νομική βάση των υποθέσεων.

– Έχει γίνει πλήρης ανάλυση των στοιχείων των υποθέσεων ώστε να στοχευθούν οι σημαντικότερες και οι πιο ουσιαστικές από αυτές και να ελεγχθούν, οι μεγαλύτερες από το ΚΕΦΟΜΕΠ και οι μικρότερες από τις κατά τόπους ΔΥΟ.

– Οι πρόσφατες αποφάσεις σε σχέση με τα κριτήρια στόχευσης και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή ολοκλήρωση των ελέγχων και ως εκ τούτου έπρεπε να ολοκλη ωθεί η σύνταξη και υπογραφή τους πριν να εκκινήσει η διαδικασία ελέγχου.

«Σε κάθε περίπτωση, αν και το υπουργείο ήταν πάντα προσεκτικό και δεν έκανε εκτιμήσεις για το μέγεθος της φοροδιαφυγής που αυτές οι υποθέσεις υποκρύπτουν, είναι δεδομένο πως δίνουμε μεγάλη σημασία στην επιτυχή έκβαση και στον σωστό χειρισμό των ελέγχων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει ότι «δε θα πρέπει κανένας να ανησυχεί πως δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει χρήματα τα οποία έχουν φορολογηθεί, όπως και κανένας δεν θα πρέπει να ελπίζει πως θα μπορέσει να κρύψει εισοδήματα που δεν είναι φορολογημένα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.