Κίτρινος πυρετός … επαφών στην Κίνα για επενδύσεις

Πειραιά, Ελ. Βενιζέλος και σιδηρόδρομο ς θέλουν οι Κινέζοι

Το λιμάνι του Πειραιά στο σύνολό του, μερίδιο στο αεροδρόμιο των Σπάτων και την διαχείριση του δικτύου των ελληνικών σιδηροδρόμων ζήτησαν οι κινέζοι αξιωματούχοι στις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι Κινέζοι θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο στις βασικές υποδομές της χώρας μας που θα τους εξασφαλίσουν τη διοχέτευση των προϊόντων τους στην Ευρώπη. Η νέα κινεζική ηγεσία καταστρώνει το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας για την επόμενη δεκαετία και η Ελλάδα είναι εντός του σχεδιασμού στο παρόν τουλάχιστον στάδιο. Αν για τους γνωστούς από το παρελθόν λόγους οι προσδοκίες διαψευστούν τότε απλώς θα αναζητήσουν άλλους δρόμους και επενδυτικές ευκαρίες. Είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η νέα κινεζική ηγεσία στην Ελλάδα ότι ο κ. Σαμαράς είναι δεύτερος ηγέτης που δέχεται μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολαντ. Καθώς η χώρα μας θα έχει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 η κινεζική κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την Ελλάδα για να βελτιώσει τη θέση της και τη σχέση της με την Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ενδιαφέρον τους για την Κρήτη καθώς και για άλλα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια. Η Κρήτη ευνοεί και τα σχέδιά τους για την Αφρική όπου η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη και την δημιουργία θέσεων εργασίας η ανάπτυξη της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση της στρατηγικής σχέσης που επιθυμεί να οικοδομήσει με τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.