«Η κυβέρνηση λειτουργεί ως παπαγαλάκι εκβιαστών»

Επίθεση στον κ. Λ. Παπαδήμο, τον οποίο χαρακτήρισε «πρωθυπουργεύοντα επίτροπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας», αλλά και σφοδρά πυρά κατά των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.
Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΣΥΝ το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Τσίπρας, με επίκεντρο τη νέα δανειακή σύμβαση, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «λειτουργεί στο εσωτερικό της χώρας ως παπαγαλάκι των πιο αδίστακτων εκβιαστών».

Ωστόσο, υπογράμμισε, το πραγματικό πρόβλημα «δεν είναι ο κ. Παπαδήμος», αλλά το έλλειμμα ηγεσίας και πολιτικού προσωπικού στα κόμματα εξουσίας. Για τον κ. Γ. Παπανδρέου είπε ότι «άνοιξε την πόρτα της κόλασης», ενώ μίλησε για «κατρακύλα χωρίς όριο» του κ. Αντ. Σαμαρά.
Ο κ. Τσίπρας απαίτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες, εκλογές με απλή αναλογική και «η κυβέρνηση που θα προκύψει, έχοντας νωπή και ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, να διαπραγματευθεί ξανά με τους δανειστές και τους εταίρους μας».
Τόνισε ότι θα επιμείνει στο κάλεσμα ενότητας της Αριστεράς και κατηγόρησε το ΚΚΕ για «στρατηγική του απομονωτισμού» και τη ΔΗΜΑΡ για «διπλή στρατηγική», καθώς «από τη μια καταγγέλλει το Μνημόνιο και από την άλλη κλείνει το μάτι σε δυνάμεις που το υποστηρίζουν».

Επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη ευρύτατης κοινωνικής συσπείρωσης με προοπτική τη συγκρότηση ενός συνασπισμού εξουσίας και παρέθεσε τους εξής άξονες για την εναλλακτική πρόταση:
– Αναστολή πληρωμών για όσο χρειαστεί ώστε να εξοικονομούμε 20 δισ. τον χρόνο, για τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
– Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς μνημόνια λιτότητας, αλλά με δυνατότητα να αποπληρώνουμε το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953.
– Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ριζική προοδευτική αναδιανομή, φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του κεφαλαίου.
Εν τω μεταξύ, το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ κατέθεσε στη συνεδρίαση της ΚΠΕ κείμενο συμβολής ενόψει της Πανελλαδικής Συντονιστικής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μιλά για τη συμπαράταξη της Αριστεράς σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου με σοσιαλιστική προοπτική.
Θεμελειώδη συστατικά ενός τέτοιου προγράμματος είναι, σύμφωνα με το Αριστερό Ρεύμα, η διακοπή αποπληρωμής του χρέους, η έξοδος από την ευρωζώνη και η αμφισβήτηση και συνολική σύγκρουση με την ΕΕ.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, αυτά είναι στοιχεία που ακυρώνουν την τρόϊκα και το μνημόνιο, ενώ απαντούν «στην αφόρητη κινδυνολογία του κατεστημένου».
tovima

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.