«Η κτηνοτροφία της χώρας μας έρμαιο της Κυβερνητικής ανευθυνότητας»

SALTARI D.T NEO

Επίκαιρη Επερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, για την ανάδειξη και επίλυση των σπουδαιότερων προβλημάτων του κτηνοτροφικού κλάδου στην πατρίδα μας.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρονται στην Επερώτηση είναι α) το κόστος παραγωγής το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. β) Η ρευστότητα. Η κατάργηση της αγροτικής πίστης με το ξεπούλημα της ΑΤΕ έχει προκαλέσει, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, τη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας των ζωοτροφών. γ) Η φορολόγηση. Η υπέρογκη φορολόγηση έχει αφαιρέσει από τους κτηνοτρόφους μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων. δ) Η αποτύπωση και διαχείριση των βοσκήσιμων εκτάσεων, οι οποίες δηλώνονται για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, της Εξισωτικής Αποζημίωσης και της Βιολογικής κτηνοτροφίας.

Στην Επίκαιρη Επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Το 1980 εισάγαμε μόνο το 20% του βόειου κρέατος και ήμαστε αυτάρκεις σε γάλα αγελαδινό. Σήμερα εισάγουμε το 90% του βόειου κρέατος και 65% του αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνουμε. Παρ’ όλα αυτά, τα περιθώρια ανάπτυξης της κτηνοτροφίας είναι αρκετά μεγάλα, αλλά η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική και μία σειρά κακών χειρισμών από τις ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν φορτώσει τους κτηνοτρόφους με μεγάλα προβλήματα. Όταν από πολύ νωρίς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δε θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πραγματοποιεί. Κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει ότι η έλλειψη δημοσίων δομών κτηνιατρικής προστασίας εκθέτει τους παραγωγούς σε σοβαρότατο κίνδυνο όσον αφορά στην ασφάλεια του ζωικού τους κεφαλαίου. Χαρακτηρίστηκα παραδείγματα κυβερνητικής αδράνειας και κακών χειρισμών είναι η εξάπλωση με καταστροφικά αποτελέσματα του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς. Επιπρόσθετα ανεπαρκείς είναι οι εμβολιασμοί για ασθένειες και η υλοποίηση προγραμμάτων υποχρεωτικών αιμοληψιών στα ζώα, που αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την επερώτησή τους ζητούν από τον κ. Υπουργό να λάβει πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και ειδικότερα για κάθε κλάδο (βοοτροφία, χοιροτροφία, αιγοπροβατοτροφία, πτηνοτροφία κ.λπ.). Επίσης ερωτούν εάν θα μειωθούν περαιτέρω οι επιλέξιμοι βοσκότοποι, καθώς και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην καταβολή των πάσης φύσεως ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους. Επιπλέον, πώς θα καταβληθεί το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2013-2014 (260 εκατ.) όπως έχει δεσμευτεί με δεδομένο τις μειωμένες επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων και εάν ισχύει ότι μέρος της καταβληθείσας εξισωτικής αποζημίωσης έγινε με την διαδικασία της ταμειακής διευκόλυνσης. Τέλος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν ton κ. Υπουργό να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των δημοσίων δομών κτηνιατρικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίζονται προληπτικά και να καταπολεμούνται ζωονόσοι όπως ο καταρροϊκός πυρετός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.