Η κρίση σφράγισε 7.000 μεσητικά

 Η κρίση σφράγισε 7.000 μεσητικά

Την τελευταία τριετία στην Αττική κατέβηκαν 25 στις 100 ταμπέλες «real estate». Στη Θεσσαλονίκη από τις αρχές του έτους έγιναν 22 εγγραφές μεσιτών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ενώ διαγράφηκαν 59.

Δεν βλέπει φως στο τούνελ ο Δ. Καψιμάλης.

Με τον πιο βίαιο τρόπο πλήττει η κατάρρευση της κτηματαγοράς και της οικοδομής τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς τα λουκέτα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Μετά τους εργολάβους οικοδομών, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο εργασίας εδώ και δύο χρόνια και περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, σειρά παίρνουν πλέον και οι κτηματομεσίτες.

Πριν από 6-7 χρόνια, τα μεσιτικά γραφεία «ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια» σε όλη την Ελλάδα. Οι ταμπέλες «real estate» είχαν γίνει… μόδα και χιλιάδες νέοι… σύμβουλοι ακινήτων -με ή χωρίς τα τυπικά προσόντα- είχαν βγει στην αγορά για να πουλήσουν ή να ενοικιάσουν ακίνητα.

Τώρα, πλέον, η κατάσταση είναι δραματική στο επάγγελμα. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι ομοσπονδίες των μεσιτών, το 20% με 25% των κτηματομεσιτών της Αττικής έφυγε από την αγορά μέσα σε μια τριετία, ενώ στην επαρχία το ποσοστό εκτοξεύεται στο 35% με 40%.

Οπως τονίζει στην «Οικονομία» ο σύμβουλος ακινήτων και ταμίας της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), Αγις Φικιώρης, «το πρόβλημα στον κλάδο είναι τεράστιο. Αφενός η οικονομική κρίση κι αφετέρου η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των κτηματομεσιτικών υπηρεσιών».

«Κατεδάφιση»

Αν και δεν έχει γίνει επίσημη απογραφή των μεσιτών που δραστηριοποιούνταν τη «χρυσή εποχή» της κτηματαγοράς, σύμφωνα με τον κ. Φικιώρη υπολογίζονταν πανελλαδικά σε 20.000-25.000 ενώ στην Αττική εργάζονταν περί τους 3.000.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε τρία χρόνια η κρίση στα ακίνητα «κατεδάφισε» 6.000-7.000 κτηματομεσίτες σε όλη την Ελλάδα και σίγουρα πάνω από 700 μόνο στην Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη από τις αρχές του έτους έγιναν 22 εγγραφές μεσιτών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο ενώ διαγράφηκαν 59. Τη διετία 2010-2011 οι συνολικές εγγραφές ήταν 96 και οι διαγραφές 236.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι έκλεισαν αντίστοιχα γραφεία αφού σε πολλές μεγάλες μεσιτικές εταιρείες εργάζονταν πολλοί συνεργάτες με δίπλωμα κτηματομεσίτη, οι οποίοι μπήκαν στο… ταμείο ανεργίας.

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Φικιώρης, πολλοί επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να αντέξουν μέχρι να περάσει η μεγάλη μπόρα, ενώ τονίζει πως έγινε μεγάλο ξεκαθάρισμα στον χώρο καθώς έφυγαν πολλοί οι οποίοι ξεκίνησαν να πουλάνε ακίνητα εκμεταλλευόμενοι την έκρηξη της αγοράς.

«Υπήρχαν εταιρείες που ενοικίαζαν εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα γραφείων σε προβεβλημένες περιοχές, απασχολούσαν 2 γραμματείς και δεκάδες συνεργάτες ? μεσίτες. Τώρα βρίσκονται εκτός αγοράς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους μεσίτες άλλαξαν εντελώς αντικείμενο εργασιών, έκλεισαν τα γραφεία τους και βγήκαν εκτός αγοράς.

Πολλοί, όμως, συνεχίζουν να διατηρούν τις εταιρείες τους, περιορισμένοι στις ενοικιάσεις ακινήτων ή στις επαναδιαπραγματεύσεις μισθωμάτων που αντέχουν ακόμη.

Υπάρχουν, τέλος, άλλοι που εκτός από τις αγοραπωλησίες επεκτείνονται στη διαχείριση ακινήτων, δηλαδή αναλαμβάνουν ολόκληρες πολυκατοικίες από την είσπραξη των ενοικίων μέχρι την έκδοση κοινοχρήστων, συντήρηση του κτιρίου κ.λπ. περιμένοντας να περάσει η μπόρα.

Κραχ προ των πυλών

Κινδυνεύουν με λουκέτο και οι 13.000 κατασκευαστικές

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στον κλάδο της οικοδομής στον οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Κατασκευαστικών Επιχειρήσεων, την τριετία 2008-2011 περί τις 2.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην οικοδομή έβαλαν οριστικό λουκέτο.

Συνολικά η Ενωση έχει 13.000 μέλη κι από αυτά 6.000-7.000 έχουν πέσει σε αδράνεια, δεν έχουν δηλαδή κατασκευαστικό έργο. Οι υπόλοιπες υποαπασχολούνται με… μερεμέτια ή μικρά ιδιωτικά έργα που παίρνουν εργολαβικά. Οπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ενωσης Δ. Καψιμάλης, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και οι 13.000 επιχειρήσεις του κλάδου καθώς και το 2012 η κατάρρευση συνεχίζεται.

Επίσης, την προηγούμενη τριετία περισσότεροι από 100.000 άμεσα εργαζόμενοι στον οικοδομικό κλάδο έχασαν τη δουλειά τους, ενώ δραματική μείωση των εργασιών τους και του εισοδήματός τους έχουν υποστεί περί το 1 εκατ. εργαζόμενοι σε περίπου 140 συναφή επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, αλουμινάδες, σιδεράδες κ.λπ.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

vkanel@pegasus.gr

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.