Η Κίνα μπαίνει στην Ευρώπη και στη… γεωργία

Μέχρι πρόσφατα η κινέζικη επέκταση στην Ευρώπη ήταν κυρίως στον εμπορικό τομέα. Όπως σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο, τα κινέζικα προϊόντα είναι ευρέως διαδεδομένα στην αγορά, αρχίζοντας από τους πάγκους και τα «σεντόνια» με κάθε λογής μικροαντικείμενα μέχρι τα μεγαλοκαταστήματα, ακόμη δε και σε οικοδομικά υλικά.

Από ρεπορτάζ της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας πληροφορούμαστε ότι εδώ και μερικά χρόνια είμαστε μάρτυρες έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη βουλγαρική οικονομία, από κινεζικής πλευράς. Απόδειξη τούτου είναι και το εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων της κινέζικης μάρκας Great Wall (Το Μεγάλο Τείχος) κοντά στο Λόβετς της βορειοκεντρικής Βουλγαρίας.

Συζητείται μάλιστα το ενδεχόμενο για απευθείας πτήσεις από τη Σόφια ως το Πεκίνο, που θα δραστηριοποιήσουν τόσο τις επιχειρηματικές σχέσεις, όσο και τον τουρισμό. Η Κίνα βλέπει στις επενδύσεις στη βουλγαρική οικονομία ως αμεσότερη δυνατότητα για διείσδυση στις αγορές της Ε.Ε., αφού υπάρχουν πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα που δεν επιτρέπουν -άμεσα ή έμμεσα- τις επενδύσεις.

Τώρα, κινεζικά κεφαλαία προσανατολίζονται και στη βουλγαρική γεωργία. Το εμπόριο με γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται όλο και περισσότερο, αλλά οι εισαγωγές από την Κίνα αισθητά ξεπερνούν σε αξία τις βουλγαρικές εξαγωγές

Μεσοπρόθεσμα η ανισορροπία μπορεί να ξεπεραστεί, επειδή η Κίνα θέλει να εισάγει περισσότερα βουλγαρικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία το βουλγαρικό γιαούρτι, επίσης κρέας πουλερικών, αβγά, ζωοτροφές, επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά.

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για δύο παραδοσιακά ισχυρά βουλγαρικά προϊόντα, που εξάγονται στο εξωτερικό, τα κρασιά και το ροδέλαιο. Σ’ αυτόν τον τομέα εκφράστηκε η επιθυμία για ανάπτυξη από κοινού επιχειρήσεων. Συζητείται και η συνεργασία στην καλλιέργεια ρυζιού και την εκτροφή μεταξοσκωλήκων.

Προς το παρόν υπάρχει ένα τυπικό εμπόδιο για την αύξηση της ανταλλαγής γεωργικών προϊόντων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Κίνας. Το εμπόδιο αυτό κρύβεται στο διαφορετικό σύστημα φυτοϋγειονομικού και κτηνιατρικού ελέγχου στις δύο χώρες. Πρόκειται να γίνει ανταλλαγή εμπειρίας στον τομέα, που να οδηγήσει στην υπογραφή διμερούς πρωτοκόλλου εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Κίνας στον τομέα αυτόν.

Η Κίνα ήδη έκανε και την πρώτη κρατική επένδυσή της στον γεωργικό τομέα της Βουλγαρίας, που είναι και η πρώτη επένδυσή της για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κινέζικη κρατική επιχείρηση Tianjin State Farms Agribusiness Group Company επένδυσε 10 εκατομμύρια ευρώ στην εκμίσθωση 2.000 εκταρίων στη βορειοδυτική Βουλγαρία. Εκεί θα καλλιεργούνται καλαμπόκι, βίκος και ηλίανθος και τα προϊόντα θα εξάγονται στην Κίνα.

Το καλό για τη Βουλγαρία είναι ότι η επένδυση αυτή προσανατολίζεται σε ένα από τα φτωχότερα μέρη της Ε.Ε. -το χωριό Μπόινιτσα, στα περίχωρα του Βίντιν-, τόνισε ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, κ. Μιροσλάβ Νάιντενοφ, εκφράζοντας την ελπίδα του, ότι θα αναζωπυρώσει την οικονομία εκεί. Αυτό είναι μόνο η πρώτη φάση των κινέζικων σχεδίων για την περιοχή. Η Tianjin State Farms Agribusiness Group Company έχει την πρόθεση να επενδύσει άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ στην φυτοκομία καθώς και επιπρόσθετους πόρους στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Οι δύο χώρες βλέπουν κοινά συμφέροντα και στη συνεργασία μεταξύ των Αγροτικών Ακαδημιών τους. Πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία-πλαίσιο για ανταλλαγή επιστημονικής εμπειρίας στον τομέα της φυτοκομίας και της κτηνοτροφίας. Συζητήθηκε και η δυνατότητα για ανταλλαγές νεαρών επιστημόνων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μακεδών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.