Η Επόμενη Μέρα…… Του Διονύση Χιόνη, Καθ. Οικονομικών Δημοκ Παν Θράκης

Οι προσπάθειες για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26 Οκτωβρίου αποτελούν την τελευταία ίσως ευκαιρία για να δοθεί ένα τέλος στο δράμα της ελληνικής οικονομίας. Μετά από δύο χρόνια ατελέσφορων πειραματισμών και ατολμίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις. Και αυτό διότι η οποιαδήποτε αδυναμία να διαχειριστεί το χρέος της με ένα βιώσιμο τρόπο θα προδιαγράψει εξελίξεις που ξεπερνούν ακόμα και το χειρότερο σενάριο.
Λίγες μέρες πριν την τελική συμφωνία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26 Οκτωβρίου ανακύπτουν κάποια σημαντικά ερωτηματικά τα οποία πρέπει να απαντηθούν
Η αναδιάρθρωση του χρέους που προτείνεται αποτελεί μια βιώσιμη και αποτελεσματική λύση για το ελληνικό χρέος;
Θα αποφύγει η ελληνική οικονομία μια επόμενη αναδιάρθρωση του χρέους;
Εξασφαλίζει την λειτουργία του ελληνικού ασφαλιστικού και τραπεζικού συστήματος;
Και τέλος η ενίσχυση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι φθάσει στην ελληνική οικονομία μέσω της πιστωτικής επέκτασης;

Για την απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων ας προσπαθήσουμε να αντλήσουμε κάποια συμπεράσματα από την ποσοτική αποτίμηση των καταστάσεων αποφεύγοντας τα περιφραστικές αναλύσεις.
Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους το 2020. Μέχρι τότε η ελληνική οικονομία θα υφίσταται ένα χρέος που θα ξεπερνάει το 140% του ΑΕΠ και το πιο σημαντικό είναι ότι για την εξυπηρέτηση των τόκων θα χρειαζόμαστε περισσότερα από 5,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον η οποιαδήποτε απομείωση του χρέους θα συνοδευτεί ταυτόχρονα με τον ταυτόχρονο δανεισμό της χώρας με 30 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 30 δις περίπου για ενίσχυση των κατόχων των ελληνικών ομολόγων και 30 δις περίπου για την συμμετοχή της Ελλάδας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της στην καλύτερη περίπτωση κατά 110 δις ευρώ όταν θα χρειαστεί να δανειστεί 90 δις ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχιστεί η μοναδική παγκόσμια πρωτοτυπία για μια Χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης και δημοσιονομικής περιστολής και παράλληλα να αυξάνεται ο δανεισμός της. Η μεγάλη διαφορά όμως έγκειται στο γεγονός ότι μετά την υποτιθέμενη αναδιάρθρωση του χρέους η οποιαδήποτε αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια θα συνοδεύεται με την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων.

Το ουσιαστικό κούρεμα θα λάβει χώρα το 2020.Τότε το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ. Μέχρι τότε όμως θα συνεχίσει να υφίσταται ένα χρέος σημαντικά μεγαλύτερο από τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Ας αναλογιστεί κανείς ότι για να μπορεί η ελληνική οικονομία να εξυπηρετεί το χρέος της τα επόμενα εννέα χρόνια θα πρέπει αν να έχει ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από 3% πληθωρισμό μικρότερο από 2% και παράλληλα δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτές τις επιδόσεις δεν τις πέτυχε η ελληνική οικονομία ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια. Επομένως το πιο πιθανό είναι ότι οικονομική κατάσταση θα καταστήσει επιβεβλημένη μια νέα αναδιάρθρωση.

Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται μια ουσιαστική αναδιάρθρωση. Μια όμως αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας μαζί με ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής που να περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις εφικτές και βιώσιμες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν εξασφαλίζουμε ούτε την βιωσιμότητα του χρέους ούτε και της ελληνικής κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.