Η εκδήλωση για τη Στεφανιαία νόσο γέμισε το Δημαρχείο Πύργου….(foto)

Γέμισε για άλλη μια φορά σε εκδήλωση της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας η αίθουσα εκδηλώσεων του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου. Στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Χειρουργός κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος, με θέμα «Στεφανιαία Νόσος».

Ο Καθηγητής, ο οποίος είναι γνωστός από την πολύχρονη θητεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, ανέλυσε το θέμα με επιστημονικό και ταυτόχρονα απόλυτα κατανοητό στο ευρύ κοινό τρόπο, με την βοήθεια εποπτικών μέσων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών κ. Βασιλόπουλος και στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός και ο πρ. Δήμαρχος Πύργου και πρ. Διοικητής του Παν. Νοσοκομείου Ρίου κ. Γαβρίλης Λιατσής.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Τραπεζικών κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος προλόγισε τον καθηγητή, αφού πρώτα αναφέρθηκε με συντομία στις πλούσιες δραστηριότητες ανάλογου και ευρύτερου περιεχομένου της Λέσχης.

Ο κ. Αλεξόπουλος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε τόσο στην ανάγκη πρόληψης της Στεφανιαίας Νόσου μέσω της ενημέρωσης του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου (όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση κλπ), όσο και στα συμπτώματα και τις μεθόδους αντιμετώπισης της χρόνιας και της οξείας στεφανιαίας νόσου.

Εντύπωση προκάλεσε όταν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι  Ήλειοι είναι πολίτες β κατηγορίας αφού  δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση στην περίπτωση του οξέως εμφράγματος. Όπως ανέφερε, η καλύτερη αντιμετώπιση σήμερα είναι η επείγουσα αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent (μπαλονάκι), η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 2 ωρών από το επεισόδιο.  Όμως, στην Ηλεία με την υπάρχουσα κατάσταση στο ΕΚΑΒ και το οδικό δίκτυο, είναι πρακτικά απίθανο να επιτευχθεί η μεταφορά του ασθενούς στο Ρίο σε αυτό το διάστημα. Συνεπώς προσφέρονται στους ασθενείς θεραπείες με λιγότερο καλά αποτελέσματα.

Μετά το τέλος της ομιλίας του, απάντησε σε πολλά ερωτήματα του κοινού, λύνοντας όλες τις απορίες.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι το γεγονός ότι το 90% του ακροατηρίου που γέμισε το Λάτσειο Μέγαρο ήταν άνδρες, παρά το γεγονός ότι οι παθήσεις της καρδιάς πλήττουν εξίσου τις γυναίκες.

 

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία από την εκδήλωση του επίσημου ιατρικού συλλόγου, αν και παραβρέθηκαν αρκετοί μεμονωμένοι ιατροί της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.