Η ανάπτυξη και η απασχόληση περνούν από τις μεταρρυθμίσεις

550_334_234883.jpg

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Όπως και σε κάθε έκθεση της Κομισιόν έτσι και σε αυτή για τις συστάσεις περί ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, χωράνε δύο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι πως έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος και μια δεδομένη στροφή από το μοντέλο της μονομερούς κατανάλωσης.

Η δεύτερη προτάσσει την αναγκαία προσαρμογή που πρέπει να επιτευχθεί για να γίνει όντως η οικονομία βιώσιμη. Σε αυτή τη δεύτερη ανάγνωση, που περιγράφει και την πρόθεση των συντακτών, κανείς πρέπει να δει ότι η Κομισιόν μέμφεται την πρόσβαση σε πιστώσεις για την οποία ευθύνεται το ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταγράφει τα προβλήματα στη γραφειοκρατία που κρατάνε πίσω το επιχειρείν, το γεγονός ότι η χώρα δεν δαπανά τίποτα για την έρευνα και την καινοτομία, πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες (χωρίς να φταίνε αυτοί), πως δε? ? υπάρχουν ενεργές πολιτικές για την εργασία, παρά μόνο η υπόσχεση να δημιουργηθούν «μεσοπρόθεσμα», πως είμαστε πίσω από τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πως είναι η πρώτη φορά που φτιάχνουμε εθνικό σχέδιο για τις εξαγωγές, πως δεν ακούμε τις συστάσεις της task force, πως τώρα μόλις θα ασχοληθούμε με τη διευκόλυνση της μεταποίησης, πως δεν δίνουμε πάντα προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η δημόσια διοίκηση κάνει τη ζωή όλων δύσκολη με υπηρεσίες που δεν μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο και γενικώς η Ελλάδα δεν είναι και η ευκολό? ?ερη χώρα να κάνει κανείς δουλείες.

Μέσα σε όλα αυτά και με δεδομένη τη συρρίκνωση της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών, είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν και έχουν μια σχετική δυνατότητα έχουν στραφεί στις δύσκολες εξαγωγές. Άλλες που έκριναν πως αυτό τις βολεύει περισσότερο, ακολούθησαν μια πιο συμβατική οδό και μετέφεραν την έδρα τους από τη δύσκολη Ελλάδα σε άλλες χώρες τις ευρωζώνης ή και εκτός αυτής. Πάρα πολλές όμως επιχειρήσεις έκλεισαν.

Το πογκρόμ εναντίον των επιχειρήσεων, υγιών και μη ξεκίνησε όπως έχει διαγνώσει η Κομισιόν σε άλλη της έκθεση όταν οι τράπεζες άρχισαν να περιχαρακώνονται και να μαζεύουν τις πιστωτικές γραμμές τους αδιακρίτως και χωρίς καμία έγνοια για το τι θα συνέβαινε στην πραγματική οικονομία. Στις Βρυξέλλες είναι γνωστό το παράδειγμα πολύ υγιούς επιχείρησης της Βορείου Ελλάδος που από νούμερο ένα στο χώρο της, με μεγάλη φορολογούμενη κερδοφορία συρρικνώθηκε σε μια διετία σε βαθμό να απασχολεί σήμερα το 1/7 των εργαζομένων του 2009.

Η μακρά αλυσίδα της εσωτερικής συρρίκνωσης στο πιο πρόσφατο κεφάλαιό της περιλάμβανε την μεταφορά της Βιοχάλκο στο Βέλγιο. Σημειωτέον ότι το Βέλγιο δεν είναι και πλέον πιο φιλική οικονομία στην Ένωση. Για παράδειγμα, οι μισθοί είναι υψηλοί και το μη μισθολογικό κόστος ακόμα υψηλότερο. Είναι όμως το ίδιο τα τελευταία 30 χρόνια, οι δημόσιες υπηρεσίες «σκίζονται» για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, όπως και για τους πολίτες, ενώ οι τράπεζες, παρά τα όσα πέρασαν, είναι σήμερα τράπεζες: «δίνουν πιστώσεις με λογικό κόστος».

Η έκθεση της Κομισιόν δεν πρέπει να αναγνωσθεί ως «εύσημα», αλλά ως υπόμνηση για το τι πρέπει να γίνει. Η Κομισιόν είναι στην περίπτωση της Ελλάδας ένας καλός προπονητής. Όπως ο Mickey (Meredith Burgess) και ο Apollo Creed (Carl Weathers) για τον Rocky Balboa (Sylvester Stallone) στο Rocky III του 1982. O “Rocky” ήταν ήδη καλός αθλητής, είχε ήδη νικήσει τον Apollo στο Rocky II. Για να βγάλει νοκ άουτ όμως τον Clubber Lung (Mr.T) έπρεπε να ακούσει και να εφαρμόσει τις συμβουλές του Apollo. Ο Apollo δεν περιορίστηκε να του εξηγεί πόσο δυνατό αριστερό χέρι έχει. Η λύση ήταν στην ταχύτητα και τη φυσική κατάσταση. Η ελληνική οικονομί α, η δημόσια διοίκηση και η παραγωγική μηχανή της χώρας ούτε ταχύτητα έχουν, ούτε φυσική κατάσταση – πως να το κάνουμε. Αν είχαν, δεν θα είχαν βγει νοκ άουτ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.