Ηλεία: Ερώτηση στην Ευρωβουλή για την ύποπτη αναδάσωση των 3,8 εκατομμυρίων ευρώ

anadasosi

Σε διερεύνηση τη νομιμότητας έργου αναδάσωσης σε περιοχή της Ηλείας θα προβεί η Κομισιόν μετά τη σχετική ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πρόκειται για αναδάσωση για την οποία τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι δεν έχει καμιά λογική δεδομένου ότι η περιοχή δεν έχει ποτέ καεί και δεν έχει κενά δασοκάλυψης. Όμως τα δημόσια έγγραφα αποδεικνύουν ότι η πολιτεία δίνει σε ιδιώτη εργολάβο 3.765.887,21 ευρώ για αναδάσωση έκτασης 2130 στρεμμάτων, ενώ ορίζει ως επιβλέποντα ένα δασολόγο, ο οποίος με βάση το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, φέρεται, μαζί με ακόμη έναν δασικό υπάλληλο, να αποχαρακτηρίζουν υπέρ ιδιώτη δημόσιες δασικές εκτάσεις, που κάηκαν από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία. Τα συγκεκριμένα έργα αναδάσωσης είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και το ελληνικό δημόσιο σε αναλογία περίπου 80%-20%.

Επίσης, ο κ. Cioloş αντιμετωπίζει θετικά την ιδέα του Ν. Χρυσόγελου για ένα κοινό σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και των επιδόσεων προγραμμάτων αναδάσωσης σε διάφορες χώρες, τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά ταμεία, ώστε να αξιοποιούνται αποτελεσματικότερα οι πόροι που αφορούν στα δάση.

Στην απάντησή του στο σχετικό ερώτημα τονίζει ότι αν και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των επιδόσεων των μέτρων αναδάσωσης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του εκάστοτε κράτους μέλους, ένα κοινό σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης καθιστά δυνατή την παρακολούθηση και τη μέτρηση των επιδόσεων των παρεμβάσεων πολιτικής που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και τα έργα αναδάσωσης.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:

«Η εξέταση από πλευράς της Κομισιόν των συγκεκριμένων έργων αναδάσωσης στην Ηλεία αναμφίβολα θα συμβάλλει στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό όμως είναι το γεγονός ότι με αφορμή την περίπτωση των αμφίβολης νομιμότητας αναδασώσεων στην Ηλεία, η Επιτροπή εξετάζει το ζήτημα της θέσπισης ευρύτερου μηχανισμού παρακολούθησης κι αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και των επιδόσεων προγραμμάτων αναδάσωσης που θα βασίζεται στον κοινωνικό έλεγχο. Σε αυτή την περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διανύουμε ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου είναι επιβεβλημένο να σταματήσει άμεσα η κατασπατάληση και η κακή χρήση δημοσίων και ευρωπαϊκών πόρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των θεσμικών της αρμοδιοτήτων μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός τέτοιου εργαλείου το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης των πόρων των Ευρωπαϊκών Ταμείων»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.