Ηλεία: Αποζημιώσεις για την ακαρπία ελαιόδενδρων και εσπεριδοειδών

ELEOPARAGOGH Ψήφισμα  στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, στους βουλευτές του νομού, στον Περιφερειάρχη, τον αντιπεριφειάρχη Ηλείας και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, συνέταξαν μετά το τέλος σύσκεψης που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα με βασικό θέμα την ακαρπία  ελαιοδένδρων και εσπεριδοειδών, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Ηλείας. Αναλυτικά αναφέρουν:

«Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αγροτικών Συλλόγων, οι πρόεδροι Τοπικών Δημοτικών Διαμερισμάτων και αγρότες του νομού Ηλείας, που συγκεντρωθήκαμε στον Πύργο την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου του 2013, αφού συζητήσαμε διεξοδικά για το θέμα της ακαρπίας στις ελιές και τα εσπεριδοειδή, καταλήξαμε στα εξής :

Η παραγωγή της Ηλείας σε λάδι κατά την φετινή  ελαιοκομική περίοδο, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα άγγιζε τους 21 χιλιάδες τόνους.

Μετά τις ζημιές που διαπιστώνουμε και οι οποίες οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες ( καύσωνα ) του Μαΐου, η αναμενόμενη παραγωγή θα μειωθεί κατά το ήμισυ.  Υπολογίζουμε ότι θα παραχθούν 10χιλ τόνοι λαδιού.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα δεδομένα. Στην Ηλεία καλλιεργούνται 7 εκατομμύρια παραγωγικά ελαιόδεντρα, που αποδίδουν – κατά μέσο όρο- 70 κιλά καρπό ανά  ελαιόδεντρο.

Δεδομένου ότι πλήρη παραγωγή ανά έτος, έχει το 60% των ελαιοδέντρων, οι παραγωγοί της Ηλείας θα πρέπει να αποζημιωθούν για τους 11χιλ τόνους που θα χάσουν λόγω της ακαρπίας,  με μέση τιμή 2,50 ευρώ το κιλό.

Σημειώνουμε ότι κανένας από μας δεν αποδέχεται τη διαδικασία της αποζημίωσης μέσω των ΠΣΕΑ, καθώς από την εμπειρία μας ( αλλά και από δηλώσεις των στελεχών σας) γνωρίζουμε ότι θα

απαιτηθούν τουλάχιστον 3- 4 χρόνια για να πάρουμε τα χρήματα που δικαιούμεθα.

Κατόπιν αυτών ζητάμε :

Να εξετασθεί η δυνατότητα της κατ΄ εξαίρεση αποζημίωσής μας μέσω του ΕΛΓΑ, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Κορινθία για τον περονόσπορο, σε αμπέλια και σταφίδες. Και τούτο γιατί ήταν αδύνατον να προσδιορισθεί η ζημιά, όπως και οι ίδιοι οι γεωπόνοι του δημοσίου δηλώνουν, μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο ΕΛΓΑ.

Για τα εσπεριδοειδή αντίστοιχα, ζητάμε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί με 0, 15 ευρώ το κιλό και για 100 κιλά το δέντρο. Η ζημιά στα εσπεριδοειδή στην Ηλεία ανέρχεται στο 70-75%.

Η εξατομίκευση από τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να έχουν αποπληρωθεί οι παραγωγοί το αργότερα σε 8 μήνες.

Διαφορετικά δεν κατανοούμε ποιο το νόημα της καταβολής από μέρους μας στον ΕΛΓΑ, των υψηλότατων ασφαλίστρων για την πιθανή απώλεια παραγωγής μας.

Ζητάμε τον έλεγχο  των εμπόρων – εξαγωγέων  στις τιμές  αγοράς και πώλησης  των προϊόντων μας .

Με δεδομένη την αύξηση του κόστους των  καλλιεργειών, για να υπάρξει  ένα ελάχιστο εισόδημα στους παραγωγούς οι τιμές  αγοράς θα πρέπει φέτος να διαμορφωθούν για την σταφίδα  στα 2 ευρώ το κιλό, για το καλαμπόκι 0,30  και για το λάδι 4 ευρώ το κιλό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.