Εurobank: Θετική η αποτίμηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος

pic-0-norm.jpg

Θετική είναι αποτίμηση των πρώτων μηνών εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι διαρθρωτικοί και οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται μέχρις στιγμής, η ιδιοκτησία του προγράμματος από την κυπριακή κυβέρνηση έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι αντί-ευρωπαϊκές φωνές έχουν υποχωρήσει, αν και οι ιδιωτικοποιήσεις συναντούν ακόμα σημαντικές αντιστάσεις.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γίνεται λόγος για σταθεροποίησή του, με την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου ΚΥΠΡ από το καθεστώς εξυγίανσης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης με ίδια μέσα (bail-in), και την εισαγωγή σημαντικών μεταρρυθμίσεων-τομών στο ρυθμιστικό πλαίσιο του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα και στο συνεργατισμό.

Σχετικά με τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων οι συντάκτες εκτιμούν πως η πλήρης άρση των περιορισμών δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα, επισημαίνουν όμως πως η επίδρασή τους στις επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν είναι τόσο αποτρεπτική, όσο η στενότητα ρευστότητας που παρατηρείται αυτή την περίοδο.

Γενικά, σημειώνεται πως συνολικά, οι προοπτικές για το 2013 είναι σημαντικά βελτιωμένες εν σχέσει προς τις αρχικές εκτιμήσεις –επίσημων και ανεξάρτητων φορέων.

Ειδικότερα αναφέρεται: «Η κυπριακή οικονομία δείχνει σημάδια ευελιξίας. Οι μισθοί και οι τιμές προσαρμόζονται ταχύτερα σε σχέση με την ελληνική περίπτωση, επιταχύνοντας την εσωτερική υποτίμηση. Οι τιμές των ακινήτων επίσης προσαρμόζονται. Η τουριστική σεζόν ήταν ικανοποιητική, λόγω και της αύξησης των αφίξεων ρώσων τουριστών. Η μικρότερη των προηγούμενων προβλέψεων ύφεση το 2013 οφείλεται εν μέρει στην προληπτική μείωση της κατανάλωσης το 2012, εν όψει αρνητικών εξελίξεων, η οποία μετέφερε μέρος της ύφεσης στο προηγούμενο έτος. Επίσης όμως οφείλεται σ? ?ο γεγονός ότι η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος υπολείπεται σε ρυθμό της πτώσης των διαθέσιμων εισοδημάτων. Αυτό πιθανώς εξηγείται από το γεγονός ότι κάποια νοικοκυριά θεωρούν το σοκ προσωρινό και αναλώνουν καταθέσεις στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα προηγούμενα επίπεδα διαβίωσής τους. Αυτό δημιουργεί το περιθώριο για την διεύρυνση της ύφεσης το 2014, όταν η επίπτωση των εξελίξεων γίνει πλήρως αντιληπτή».

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις εκτιμούν την πτώση του πραγματικού ΑΕΠ στο -7,4% το 2013 και στο -6,1% το 2014, ενώ για τους συντάκτες, σημείο ανησυχίας αποτελεί η κατακόρυφη άνοδος του ποσοστού ανεργίας, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει το 17% με τάσεις περαιτέρω αύξησης.

Στη μελέτη γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό, με τους συντάκτες να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο για την επίλυσή είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα ικανή να πυροδοτήσει αναπτυξιακές προσδοκίες λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος. «Επομένως, βραχυχρονίως η εστίαση της προσοχής πρέπει να στραφεί στην αποκατάσταση της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα».

Παρά ταύτα, προστίθεται στη μελέτη, οι μακροχρόνιες προοπτικές για την οικονομία βελτιώνονται: «Μετά την αρχική απογοήτευση, πολλοί διεθνείς επενδυτές επανεξετάζουν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Κύπρο. Παράγοντες όπως η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, της δημόσιας διοίκησης και των υποδομών, καθώς και το διαφανές, ευνοϊκό και σχετικά σταθερό φορολογικό σύστημα  είναι ικανά κίνητρα για αρκετούς διεθνείς επενδυτές ώστε να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τις επιχειρηματικές υπηρεσίες της Κύπρου, ακόμα κι αν μειώσουν την ρευστότητα την ? ?ποία διατηρούν στο νησί».

«Επιπλέον, οι έρευνες για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κύπρου προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Παρότι τα αποτελέσματα της πρώτης επαναληπτικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 12 υπολείπονται της αρχικής εκτίμησης, τα συνολικά αποθέματα αναμένεται να είναι ικανά να αποφέρουν στην Κύπρο σημαντικότατα –άμεσα και έμμεσα- μεσομακροπρόθεσμα οφέλη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.