Ευρώπη ήρθε η ώρα μηδέν ;

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ενωμένη Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα. Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας στην κατηγορία «σκουπίδια», όπου βρίσκεται ήδη η Ελλάδα, απ΄ τον οίκο αξιολόγησης Fitch, οι απειλές υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τη Moody’s, αλλά και τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στα spreads των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και όχι μόνο, δημιουργούν τις συνθήκες ενός εκρηκτικού κλίματος, το οποίο κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει που θα οδηγήσει στο τέλος.

Τα σενάρια που ακούγονται στην αγορά, πολλά. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες έχει τεθεί, για τα καλά, προς συζήτηση το ενδεχόμενο της έκδοσης ενός ευρω-ομολόγου ή της κοπής χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ως των πιθανότερων λύσεων για την υπέρβαση της κρίσης.

Οι πληροφορίες της Voria.gr, ωστόσο, επιμένουν ότι και στη μία αλλά και στην άλλη περίπτωση, αντιδρά (ακόμα) σθεναρά η Γερμανία. Για σοβαρούς λόγους, που πολύ δύσκολα δείχνουν ότι θα ξεπερασθούν. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο, προς το παρόν, προκρίνει τη λύση της παρέμβασης της ΕΚΤ στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων. Το Παρίσι, όμως, που αισθάνεται να απειλείται πλέον άμεσα, θέλει πιο δραστικές πρωτοβουλίες και πιέζει είτε για το ευρω-ομόλογο είτε για περισσότερο χρήμα στο σύστημα.

Ο αγώνας διαγράφεται προς το παρόν αμφίρροπος. Η ΕΕ δείχνει να έχει κοπεί τουλάχιστον στα δύο και κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει στο τέλος αυτή η εσωτερική διένεξη που σοβεί. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που κάνουν λόγο ακόμα και για διάλυση της Ευρωζώνης και επαναφορά των εθνικών νομισμάτων. Μόνο που κάτι τέτοιο θα συνιστούσε την απόλυτη ήττα των Ευρωπαίων, έναντι όλων των υπολοίπων και ταυτόχρονα μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.