Ερώτηση για τον επαναπλημμυρισμό της Λίμνης Μουριάς του Δήμου Πύργου

   avgerin vouli Την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της λίμνης Μουριάς του Δήμου Πύργου με τον επαναπλημμυρισμό της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, με ερώτηση στη Βουλή προς το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ηλείας Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η κ. Αυγερινοπούλου επισημαίνει πως δεν εξυπηρετεί πλέον σε τίποτα ο σχεδιασμός που έγινε από το 1960 για την αποξήρανση της λίμνης ώστε να χρησιμοποιηθούν οι εκτάσεις για γεωργική εκμετάλλευση, καθώς λόγω της κακής ποιότητας του εδάφους το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων είναι πια ανεκμετάλλευτο και αποτελεί εστία μόλυνσης από μπάζα και σκουπίδια.

Ακόμη, αναφέρει πως κυρίως περιβαλλοντικοί λόγοι επιβάλλουν την αποκατάσταση της αποξηραμένης λίμνης, για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του οικοσυστήματος.

Αλλά υπάρχουν και ιστορικοί λόγοι καθώς η λίμνη με τον Πύργο αποτελούσαν μια ενότητα για αιώνες μέχρι που χωρίστηκαν με την αποξήρανση της λίμνης στα τέλη του 1960 και ακόμη και ο Παυσανίας στα κείμενά του περιγράφει τη λίμνη Μουριάς η οποία βρισκόταν σε απόσταση έξι σταδίων από την αρχαία πόλη των Λετρίνων (σημερινός Πύργος) και η οποία δεν ξεραινόταν ποτέ και είχε διάμετρο περίπου τριών σταδίων.

Παράλληλα, στην ερώτηση επισημαίνεται πως ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης θα προσδώσει νέα επιπλέον εφόδια για το «μέλλον» και θα συμβάλει στην οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και δυναμική πηγή εισοδημάτων από οικοτουρισμό, αγροτουρισμό και αλιεία, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης θα δώσουν εργασία στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο.

Επίσης, τονίζεται πως θα βελτιωθεί το μικροκλίμα της περιοχής, η αισθητική του τοπίου και της ποιότητας ζωής ενώ θα ομορφύνει η πόλη του Πύργου και θα εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής στο φυσικό τοπίο, η διαχρονική παρακολούθηση της πορείας της λίμνης θα προσελκύσει νέους επιστήμονες στον τομέα της περιβαλλοντικής έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας.

Η Βουλευτής αναφέρει πως έχουν εκπονηθεί τεκμηριωμένες και εγκεκριμένες μελέτες των Πανεπιστημίων που έχουν και έχουν ήδη τεθεί υπʼ όψιν του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα και όλες συγκλίνουν απόλυτα στις θετικές συνέπειες και τα μοναδικά πλεονεκτήματα που θα αποφέρει ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης.

Παρόλα αυτά όμως δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κάποια ουσιαστική προσπάθεια από τους αρμοδίους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πύργου για αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή της πρώην λίμνης, εκτός από επιδερμικές παρατηρήσεις του ζητήματος.

Η κ. Αυγερινοπούλου ζητά από τα υπουργεία να απαντήσουν σχετικά με τον αν υπάρχει σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης και αν η χρηματοδότηση του έργου επαναπλημμυρισμού θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΕΣ 2014-2020.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.