Εξι ΕΔΕ έχουν διενεργηθεί από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ….

Εξι ΕΔΕ έχουν διενεργηθεί από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για σκανδαλώδεις αποζημιώσεις που εισέπραξε τα προηγούμενα χρόνια σημαντικός αριθμός αγροτών σε διάφορες περιοχές της χώρας και ήδη οι ΕΔΕ έχουν διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο είτε της προκαταρκτικής εξέτασης και του ποινικού καταλογισμού, είτε προσδιορισμού δικασίμου.

Οι ΕΔΕ αφορούν διπλοπληρωμένα αγροτεμάχια, καταβολή παράνομων αποζημιώσεων, εκτιμήσεις που εμφάνιζαν ανύπαρκτες ζημιές από ακαρπία, ώστε να εισπράττονται αποζημιώσεις, εκπρόθεσμες δηλώσεις ζημιών που εμφάνιζαν μεροληπτικές εκτιμήσεις κ.ά.

Ανάμεσά τους και αυτή που αφορά πορίσματα που μοιράζονταν προεκλογικά ακόμη και από βουλευτικά γραφεία σε ενδιαφερομένους και εμφάνιζαν μεγάλες διαφορές και αποκλίσεις μεταξύ των αρχικών πορισμάτων και αυτών μετά τις επανεκτιμήσεις, που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.

Παράλληλα και ανεξάρτητα από την ποινική εξέλιξη των υποθέσεων, η διοίκηση του ΕΛΓΑ προχώρησε τις διαδικασίες για εκείνους τους αγρότες που προκύπτει από τα πορίσματα ότι κακώς εισέπραξαν τις αποζημιώσεις. Ετσι στέλνονται επιστολές και ζητείται η επιστροφή των χρημάτων.

Οι ΕΔΕ στις οποίες έχει προχωρήσει η διοίκηση του ΕΛΓΑ αφορούν τις εξής περιοχές:

  • Το υποκατάστημα της Βέροιας και αγρότες του Νομού Ημαθίας. Η ΕΔΕ υποβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και βρίσκεται στον εισαγγελέα και αφορά την απόκλιση πορισμάτων εκτίμησης με αυτά της επανεκτίμησης.
  • ΕΔΕ που συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και αφορά αποζημιώσεις για ακαρπία που δόθηκαν στην Αριδαία του Νομού Πέλλας.
  • ΕΔΕ που συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2010 και αφορά εκπρόθεσμα δηλωμένα αγροτεμάχια για ζημιές και μεροληπτικές εκτιμήσεις.
  • ΕΔΕ που συντάχθηκαν τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2009 για διπλοδηλωμένα από αγρότες αγροτεμάχια στους νομούς Κορινθίας, Ηλείας και Αχαΐας.
  • Τέλος, ΕΔΕ που παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2009 για παράνομες αποζημιώσεις που εισέπραξαν αγρότες στην περιοχή Ξυλόκαστρου Κορινθίας.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε πρόσφατα η αποκάλυψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα, ότι πορίσματα του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις αγροτών συντάσσονταν στα ίδια τα γραφεία βουλευτών και στη συνέχεια τα μοίραζαν στον κόσμο.

Παρά την επιμονή των βουλευτών, ο υφυπουργός δεν αποκάλυψε άλλα στοιχεία, λέγοντας ότι η υπόθεση έχει σταλεί στον εισαγγελέα.

Από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ επισημαίνεται ότι δεν είναι αρμοδιότητα του οργανισμού η γνωστοποίηση των ονομάτων όσων εμπλέκονται στις παραπάνω υποθέσεις, αφού βρίσκονται πλέον στη Δικαιοσύνη.

Να αναφερθεί ότι στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ οι αποζημιώσεις που έδινε ο ΕΛΓΑ εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ενώ προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί ο οργανισμός δανείστηκε από τις τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκια της τάξης του 6,5% και σήμερα το συνολικό έλλειμμά του οργανισμού φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.