Ενεργοποιήθηκαν οι εγγυήσεις 30 δισ. των τραπεζών

Τρεις ελληνικές τράπεζες – η Alpha Bank, η EFG Eurobank και η Πειραιώς – προχώρησαν την Παρασκευή στην έκδοση ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν πιθανότατα στο πλαίσιο του πακέτου εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 30 δισ. ευρώ, το οποίο είχε προβλεφθεί για τις ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια του 2011.

Με το πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να εκδίδουν ομόλογα εγγυημένα από την Κυβέρνηση, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από το πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας ρευστότητας της Τράπεζα της Ελλάδος.

«Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κάνει έως τώρα χρήση του πρόσθετου πακέτου των εγγυήσεων ύψους 30 δις. ευρώ, σχεδόν σίγουρα επειδή η ΕΚΤ δεν ήταν έτοιμη να τα δεχθεί ως ενέχυρο», αναφέρουν σε σημείωμά τους αναλυτές του χρηματοπιστωτικού οίκου JP Morgan.

Η έκδοση της Παρασκευής «υποδηλώνει μία χαλάρωση αυτής της στάσης (σ.σ.: της ΕΚΤ)», προσθέτουν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση εγγυημένων ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο μετά το καλοκαίρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.