ΕΝΑΣ ΑΠΙΘΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ……

Είναι ακόμη μωράκι, αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να εκφράζει τη δική του μοναδική προσωπικότητα. Κάθε μέρα που περνάει γνωρίζεστε καλύτερα με το μικρό σας. Όσο παρατηρείτε τις αντιδράσεις του ανακαλύπτετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μωράκια. Γιατί το μωρό σας έχει μια μοναδική, ξεχωριστή προσωπικότητα.

Προσωπικότητα από… κούνια
Άλλα παιδιά είναι πιο ζωηρά άλλα πιο ήσυχα, άλλα πιο ανεξάρτητα και άλλα προσκολλημένα στη μαμά, άλλα κοιμούνται ήσυχα ενώ άλλα δυσκολεύονται να ηρεμήσουν. Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται με το δικό του προσωπικό DNA, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία του χαρακτήρα του. Ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζετε περνάει θετικά ή αρνητικά μηνύματα στο παιδί, δηλαδή το κάνετε να αισθάνεται αποδεκτό ή όχι, και μέσα από αυτήν τη διαδικασία διαμορφώνεται η προσωπικότητά του. Προσπαθήστε λοιπόν να προσαρμόσετε τον τρόπο ανατροφής του στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αφού όταν κινείστε με βάση τις ανάγκες του παιδιού νιώθετε κι εσείς πιο αποτελεσματικοί ως γονείς, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνετε να εκτιμάτε τη μοναδικότητα του μικρού σας.

Ανοιχτό σε νέες προκλήσεις
Αρνείται να κοιμηθεί οπουδήποτε αλλού εκτός από την κούνια του, στο δικό του δωμάτιο;
Η δική σας στάση
Το λεγόμενο «εύκολο» μωρό προσαρμόζεται ομαλά σε αλλαγές στο καθημερινό του πρόγραμμα, υποδέχεται με χαρά νέες εμπειρίες και καλοδέχεται νέα πρόσωπα στη ζωή του. Τώρα το καλοκαίρι οι εκδρομές γίνονται… παιχνιδάκι μαζί του, αφού κοιμάται άνετα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή στο σπίτι της γιαγιάς. Απολαύστε την ευελιξία του, αλλά προσέξτε να μην την εκμεταλλευτείτε. Μην το θεωρείτε αυτονόητο ότι θα αποδεχτεί καθετί καινούριο και δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί. Για παράδειγμα, πριν ξεμυτίσετε από το σπίτι και το αφήσετε μόνο του με τη νέα μπέιμπι σίτερ, σιγουρευτείτε ότι νιώθει άνετα μαζί της και έχουν αρχίσει να παίζουν.
Αν το μικρό σας δεν είναι ιδιαίτερα θετικό στις αλλαγές, προσπαθήστε να τις κάνετε χαλαρά, σταδιακά, με μικρά βήματα. Ακόμη και φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές, όπως π.χ. να ξυρίσει το μούσι του ο μπαμπάς, μπορεί να φανούν τρομακτικές για ένα μωράκι. Αν είστε εκτός σπιτιού, φροντίστε να έχετε μαζί σας γνώριμα αντικείμενα, όπως το αγαπημένο του παιχνιδάκι ή την κουβερτούλα του, ώστε να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και να αποκτήσει μεγαλύτερη οικειότητα με το νέο περιβάλλον.

Μωρό με ευαισθησίες
Αντιδρά στο παραμικρό ερέθισμα ή διαμαρτύρεται σε κάθε ενόχληση όπως ένας ήχος, άνθρωποι στο δωμάτιό του ή μια λερωμένη πάνα;
Η δική σας στάση
Αν έχετε ιδιαίτερα ευαίσθητο μωρό, φροντίστε το περιβάλλον του να είναι όσο το δυνατό πιο φιλικό. Για παράδειγμα, διατηρήστε απαλό φωτισμό και μην το φέρνετε σε επαφή με πολύ κόσμο και φασαρία. Μιλήστε του χαμηλόφωνα και αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα πριν τον ύπνο.
Αν όμως το μικρό σας είναι πιο ανεκτικό, ελέγχετε τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι η πάνα του είναι στεγνή (ενδέχεται να μην παραπονεθεί) και ότι νιώθει άνετα. Μην ξαφνιαστείτε μάλιστα αν όταν νιώθει δυσάρεστα είναι νωχελικό αντί να κλαίει όπως κάνουν συνήθως τα μωρά.

Η δύναμη της συγκέντρωσης
Παίζει για αρκετή ώρα με το ίδιο παιχνίδι χωρίς να διαμαρτύρεται και να βαριέται;
Η δική σας στάση
Αν το μωρό σας έχει δυσκολία συγκέντρωσης, επιδιώξτε να το απασχολείτε με δραστηριότητες που βλέπετε ότι του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και απομακρύνετε όσο γίνεται άλλα ερεθίσματα την ώρα που είναι απασχολημένο. Έχετε υπόψη σας ότι τα παιδιά σε μικρή ηλικία δεν έχουν, έτσι κι αλλιώς, μεγάλη συγκέντρωση και γενικά τους αρέσει να εξερευνούν το περιβάλλον.
Αν συγκεντρώνεται με ευκολία, αλλάξτε τακτικά τα παιχνίδια με τα οποία το απασχολείτε και δώστε του νέα υλικά για να περιεργαστεί.

Σας «λέει» τα πάντα
Σας γνωστοποιεί τις διαθέσεις του με φωνές και κλάματα; Ή μήπως περιορίζεται σε μορφασμούς όταν κάτι το ενοχλεί;
Η δική σας στάση
Το εξωστρεφές μωρό εκφράζει τα συναισθήματά του ξεκάθαρα για να τα καταλάβετε με δυνατό κλάμα ή συνεχόμενο γέλιο. Σε αυτήν την περίπτωση μη νιώθετε υποχρεωμένοι να το καθησυχάσετε κάθε φορά που κλαψουρίζει, αφού μπορεί εκείνη τη στιγμή απλώς να εξωτερικεύει τη διάθεσή του.
Αν το μωρό σας είναι πιο εσωστρεφές, κάνει μορφασμούς όταν κάτι δεν του αρέσει και μουρμουρίζει αντί να τσιρίζει για να διαμαρτυρηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση παρατηρήστε το καλά για να δείτε πώς αισθάνεται και περιγράψτε του τα συναισθήματά του («Μωρό μου, δεν σου αρέσει αυτή η κρεμούλα;») για να του δείξετε ότι το καταλαβαίνετε.

Μονίμως εν κινήσει
Κουνιέται συνέχεια μέσα στην κούνια; Δυσκολεύεστε να του αλλάξετε πάνα επειδή δεν κάθεται ήσυχο; Ή μήπως κάθεται ήσυχο όλη μέρα και ευχαριστιέται απλώς με το να σας παρακολουθεί;
Η δική σας στάση
Αν το μωρό σας είναι ιδιαίτερα δραστήριο, θα χοροπηδάει στην κούνια του και θα κλοτσάει κάθε φορά που επιχειρείτε να του αλλάξετε την πάνα. Σε αυτήν την περίπτωση δώστε έμφαση στην ασφάλεια, απομακρύνετε ό,τι μπορεί να καταλήξει στο στόμα του και ασφαλίστε την κούνια ώστε να μην μπορεί να σκαρφαλώσει για να βγει.
Αν όμως είναι πιο τεμπέλικο, θα αρκείται να παρακολουθεί όσα γίνονται γύρω του μέσα από την κούνια ή το καρεκλάκι του. Σε αυτήν την περίπτωση μην το παρακάνετε με τα ενεργητικά παιχνίδια. Δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει μόνο του με τι θα παίξει και πότε, κρεμώντας του ένα μομπίλ πάνω από την κούνια ή χαρίζοντάς του ένα τραπέζι δραστηριοτήτων. Και μην απογοητεύστε, αφού το πιο πιθανό είναι να κοιμάται με μεγαλύτερη ευκολία και να μη σας ταλαιπωρεί με ξενύχτια.

Μωράκια με νευράκια
Αντιδρά με φωνές και κλαίει με το παραμικρό; Ή μήπως μπορείτε εύκολα να το παρηγορήσετε;
Η δική σας στάση
Τα ξεσπάσματα είναι καθημερινότητα αν έχετε ένα γκρινιάρικο μωρό, γι’ αυτό πρέπει να είστε σε ετοιμότητα για να το βοηθήσετε να καταφέρει να πετύχει αυτό που θέλει. Για παράδειγμα, αν είναι αναστατωμένο επειδή δεν μπορεί να φτάσει ένα παιχνίδι που βρίσκεται μακριά του, προτιμήστε να το σπρώξετε προς το μέρος του αντί να του το βάλετε στο χέρι. Η καλύτερη λύση είναι να του διδάξετε από νωρίς καλές συνήθειες ύπνου. Το μωρό πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι όταν το αφήνετε να κλαψουρίζει τη νύχτα, δεν το τιμωρείτε αλλά ουσιαστικά του αφήνετε το περιθώριο να παρηγορήσει μόνο του τον εαυτό του και να ηρεμήσει για να κοιμηθεί.
Ένα ήσυχο μωρό τραβά την προσοχή που έχει ανάγκη χαμογελώντας και μουρμουρίζοντας σε όποιον βλέπει, οπότε δεν νιώθει την ανάγκη να γκρινιάξει για να ασχοληθείτε μαζί του. Εκμεταλλευτείτε τη θετική του στάση μιλώντας του συχνά και παίξτε μαζί του όποτε βλέπετε ότι έχει όρεξη.

Ο επιμένων νικά
Αντιδρά με φωνές και κλάματα όταν του παίρνετε ένα παιχνίδι από τα χέρια;
Η δική σας στάση
Ένα επίμονο, πεισματάρικο μωρό δεν το βάζει κάτω εύκολα σε οποιαδήποτε περίσταση. Έτσι θα διαμαρτύρεται όταν του αλλάζετε την πάνα και θα αρνείται να διακόψει το χτίσιμο του πύργου του την ώρα που θέλετε να το βάλετε για ύπνο. Ήρθε λοιπόν η ώρα να φανείτε εφευρετικοί και να θέσετε σε εφαρμογή της διπλωματικές σας ικανότητες! Για παράδειγμα, αποσπάστε του την προσοχή με ένα ενδιαφέρον παιχνίδι την ώρα που του αλλάζετε την πάνα και αφιερώστε αρκετό χρόνο για τη μετάβαση από τη μια δραστηριότητα στην άλλη.
Αν το μωρό σας δεν είναι ιδιαίτερα επίμονο, τα παρατάει εύκολα και δεν θα μπορεί να απασχοληθεί με το ίδιο αντικείμενο για αρκετή ώρα, μην του δίνετε πολύπλοκα παιχνίδια πριν διαπιστώσετε ότι είναι έτοιμο να τα δεχτεί. Μόλις δείτε σημάδια που μαρτυρούν ότι κουράστηκε με το παιχνίδι (η πιο χαρακτηριστική κίνηση είναι να στρέψει το κεφαλάκι του αλλού), αφήστε το ήσυχο για λίγη ώρα. Επίσης, φροντίστε να έχετε πάντα πρόχειρα κάποια άλλα παιχνίδια ή ιδέες για δραστηριότητες για να το απασχολήσετε.

«Σκλάβος» της ρουτίνας
Το μωρό σας ξυπνάει και τρώει ανά τακτά διαστήματα; Ή μήπως κάθε μέρα έχει διαφορετικό πρόγραμμα;
Η δική σας στάση
Αν το μικρό σας λατρεύει τη ρουτίνα, είστε πολύ τυχεροί! Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να οργανώσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα με βάση το δικό του. Έτσι θα μπορείτε να ξεκουράζεστε και να κάνετε άλλες δουλειές την ώρα που εκείνο κοιμάται και να το απασχολείτε ευχάριστα όταν είναι ξύπνιο και χορτάτο.
Αν το μωρό σας δεν έχει σταθερό πρόγραμμα, πρέπει σιγά-σιγά να επιδιώξετε να του δημιουργήσετε ρουτίνες ύπνου και φαγητού. Προσπαθήστε επίσης να είναι η συμπεριφορά σας προβλέψιμη και να του μιλάτε με σταθερό τόνο ώστε να αισθάνεται ασφάλεια.

Κοσμικό μικρό
Φοβάται τους αγνώστους ή μήπως πηγαίνει με προθυμία σε νέες αγκαλιές;
Η δική σας στάση
Αν το μωρό σας είναι κοινωνικό, θα αφήνει σχεδόν οποιονδήποτε να το πάρει αγκαλιά για λίγη ώρα. Σε αυτή την περίπτωση δώστε του αρκετές ευκαιρίες να «προπονηθεί». Φέρτε το σε επαφή με άλλα παιδιά, φίλους και συγγενείς και πάρτε το μαζί σας όταν βγαίνετε για ψώνια.
Έχετε όμως υπόψη σας ότι ακόμη και τα πιο κοινωνικά μωρά, κάπου ανάμεσα στους 9 και τους 18 μήνες, μπορεί να περάσουν μια φάση που θα φοβούνται τους ξένους. Αν λοιπόν κλαίει κάθε φορά που κάποιος το πλησιάζει, ακόμη και οικεία άτομα που βλέπει συχνά όπως η γιαγιά του, μην το πιέζετε. Αφήστε το να σας δείξει εκείνο πότε είναι έτοιμο να πάει σε άλλη αγκαλιά.

Σκέφτομαι και πράττω
Όποιος κι αν είναι ο τύπος του μωρού σας, αναζητήστε τρόπους για να ενισχύσετε την ανάπτυξη της λογικής σκέψης του:
• Κινηθείτε στο χώρο με το μωρό στην αγκαλιά ώστε να έχει την ευκαιρία να δει όσο το δυνατόν περισσότερες παραστάσεις.
• Σχολιάστε και εξηγήστε τις καθημερινές δραστηριότητες την ώρα που τις κάνετε.
• Προσφέρετέ του αντικείμενα με διαφορετικά σχήματα και χρώματα για να τα δει, να τα αγγίξει, να τα περιεργαστεί.
• Δώστε του παιχνίδια με ήχους που μπορεί να προκαλέσει τραβώντας ένα σκοινάκι ή πατώντας κουμπιά.
• Ανακαλύψτε τη μουσική που «κρύβουν» οι οικιακές συσκευές, χτυπώντας το κουτάλι πάνω σε ποτήρια, πιάτα και κατσαρόλες.
• Αρχίστε να του διαβάζετε από πολύ νωρίς και τραβήξτε του την προσοχή με βιβλία που έχουν πολύχρωμες εικόνες.

Διαβάστε το πρόσωπό του
Οι εκφράσεις του προσώπου μαρτυρούν τις διαθέσεις του μωρού σας:
• «Μ’ αρέσει!»
Ένα χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό του, τα μάτια του είναι ορθάνοιχτα και αρχίζει να γελάει βγάζοντας γλυκούς, τσιριχτούς ήχους.
• «Ντρέπομαι…»
Τα ματάκια του κοιτούν προς το έδαφος και τα βλέφαρά του κλείνουν, ενώ μπορεί ακόμη και να κοκκινίσουν τα μαγουλάκια του.
• «Φοβάμαι!»
Τα ματάκια του ανοίγουν, ξαφνικά τα χειλάκια του τρεμουλιάζουν και αρχίζει να φωνάζει και να κλαίει.
• «Δεν θέλω!»
Ζαρώνει τα φρύδια του και κατεβάζει τα χειλάκια του ή αρχίζει να διαμαρτύρεται με το κλάμα.
• «Μμμ, ενδιαφέρον!»
Τα φρύδια του μωρού ανασηκώνονται ή χαμηλώνουν ελαφρώς και το στόμα του ανοίγει σε ένδειξη θαυμασμού. Αν μάλιστα το                                                                                           αντικείμενο κινείται, θα το ακολουθήσει με το βλέμμα και θα επιχειρήσει να πάει προς το μέρος του σε μια προσπάθεια να το αγγίξει.

 

 

 

my world.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.