ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ: Τραγική κατάσταση στην υγειονομική περίθαλψη…

Χωρίς γιατρούς και χωρίς φάρμακα άφησε η ανάλγητη συγκυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ν.Δ.-ΛΑ.Ο.Σ. την κοινωνία. Το δικαίωμα των εργαζομένων, εργατών, υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των ανέργων, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, για σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, για δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της στήριξης των κερδών των μονοπωλίων. Μετά τις περικοπές των μισθών μας και την συνεχιζόμενη αφαίμαξη μας από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τις έκτακτες (μήπως τακτικές;) εισφορές καλούμαστε, ενώ καταβάλουμε αυξημένες μηνιαίες εισφορές στα Ταμεία μας, να ξαναπληρώνουμε την υγειονομική μας περίθαλψη.
Ειδικότερα, εμείς οι εκπαιδευτικοί, ασφαλισμένοι πλέον του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, χάσαμε το δικαίωμα μας για ελεύθερη επιλογή ιατρού. Πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να επισκεπτόμαστε ιατρούς από την λίστα που ανακοινώθηκε από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επίσης, μπορούμε να επισκεπτόμαστε και τους γιατρούς του ΙΚΑ, στο ωράριο που αυτοί έχουν ορίσει ή με ραντεβού στο 184 για το ΙΚΑ Πύργου. Σε περίπτωση που πραγματοποιήσουμε ιατρική επίσκεψη σε μη συμβεβλημένο ιατρό δεν δικαιούμαστε αποζημίωση από τον ΟΓΙΑΔ. Σημειωτέον ότι δεν έχει συσταθεί ακόμα οικονομική υπηρεσία του οργανισμού για αποζημιώσεις δαπανών των ασφαλισμένων, ακόμα και για αυτές που δικαιούνται. Οι συμβεβλημένοι γιατροί Θα εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο πρωινές γεγονός που σημαίνει ότι Θα χρειαζόμαστε άδεια για να Πάμε στο γιατρό. Ο κάθε ιατρός μπορεί να δε(τεί μέρι 200 ασθενείς ανά μήνα ή 50 ανά εβδομάδα. Σε περίπτωση που ο ιατρός συμπληρώσει το πλαφόν δεν μπορεί να δεχτεί την επίσκεψη μας με κάλυψη του ταμείου. Έτσι σι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, που μέχρι. τώρα κατέφευγαν στο γιατρό τους, ο οποίος γνώριζε το Ιστορικό τους και είχε αναπτύξει προσωπική σχέση μαζί τους (σημαντικό στην περίθαλψη), Τώρα να Πρέπει να αλλάζουν συνεχώς γιατρό. Καμία ιδιαίτερη φροντίδα για τους χρόνια ασθενείς. Ταλαιπωρία και για μια απλή συνταγογράφηση.
Εκατοντάδες φάρμακα (περίπου 1300 φαρμακευτικά σκευάσματα) εξαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και οι ασθενείς αντί να πληρώνουν όπως πριν το 25% ή το 10% της συμμετοχής (ανάλογα με την ασθένεια), πληρώνουν τώρα το 100% της τιμής του φαρμάκου.
Οι παρακλινικές εξετάσεις (αιματολογικές, υπέρηχοι, κ.α) δεν καλύπτονται από το ταμείο μας καθώς τα εργαστήρια Θεωρούν ότι δεν έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΙΙΥΥ Παρά τη Θέση του ΟΠΑΔ που θεωρεί ότι ισχύουν σι παλιές συμβάσεις. Επίσης όταν Θα υπογραφούν σι νέες συμβάσεις θα επιβαρύνουν τους άμεσα ασφαλισμένους σε ποσοστό 15% (από 0% μέχρι σήμερα) και Θα γίνονται πλέον σε όλο και μεγαλύτερε χρονικά διαστήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρακλινικές εξετάσεις όταν γράφονται από Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δεν Θα μπορούν να γίνουν από ιδιωτικά εργαστήρια.
Στο Νομό μας Παρέχουν υπηρεσίες συνολικά μαζί τους γιατρούς του ΙΚΑ ελάχιστοι γιατροί οι οποίοι Θα καλύπτουν όλους τους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΓΙΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ …. Ολόκληρες περιοχές ουσιαστικά μένουν χωρίς κάλυψη (π.χ. στο Δήμο Ήλιδας υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος) ενώ δεν υπάρχουν αρκετές ειδικότητες. Επειδή λοιπόν οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν επαρκούν, είτε Θα παίρνουμε άδεια τα πρωινά και Θα στριμωχνόμαστε στα λίγα ιατρεία μέσω του ΕΟΠΥΥ και στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν από την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και στοιχειώδη εξοπλισμού ή Θα εξαναγκαζόμαστε να πληρώσουμε για να αγοράσουμε τις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.
Είμαστε αντίθετοι στην υποβάθμιση των παροχών υπηρεσιών υγείας. Διεκδικούμε το νόμιμο δικαίωμα μας για αξιοπρεπές σύστημα υγείας. Απαιτούμε το Κράτος να Παρέχει δωρεάν υπηρεσίας υγείας για όλους. Μέχρι τώρα προσπαθούν να μας εξοντώσουν με τις περικοπές των μισθών, των συντάξεων και των δικαιωμάτων μας Τώρα μας εξοντώνουν και βιολογικά! Δεν είναι τυχαίο ότι σε όσες χώρες έχουν εφαρμοστεί παρόμοιες «Θεραπείες σοκ» από τους «γιατρούς» του ΔΝΤ, έχει μειωθεί το προσδόκιμο ζωής.
Γίνεται πια ξεκάθαρο ότι η ανατροπή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής του μαύρου μετώπου Κυβέρνησης – Τραπεζιτών – Κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ είναι μονόδρομος για την επιβίωση μας.
Η ΕΛΜΕ Ηλείας Θα επιδιώξει συνάντηση με τα άλλα σωματεία του Νομού μας αλλά και με τους Ιατρικούς Συλλόγους, για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.