ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2013 ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ

imerida1Ιδέες καινοτόμες, νέα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας καθώς και πρωτότυπες επιχειρηματικές προτάσεις, προσαρμοσμένες πάνω στους άξονες της αναζωογόνησης του πρωτογενούς τομέα και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

    Είναι μερικές από τις πολύ ενδιαφέρουσες και παράλληλα τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις που ακούστηκαν στη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα «Η Ηλεία της Εξωστρέφειας και της Καινοτομίας;»  που διοργάνωσε  η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» την  Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2013 και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας και την υποστήριξη  της εταιρείας «Ολυμπιακή Εκπαιδευτική και Συμβουλευτική ΕΠΕ».

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ανέλυσε μια σειρά καινοτόμων  αναπτυξιακών έργων υποδομής στα οποία επικέντρωσε τη δράση της στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η δημοτική αρχή, αναβαθμίζοντας τα δίκτυά της και δρομολογώντας κοινές δράσεις σε τοπικό αλλά και διαπεριφερειακό πλαίσιο.

Τον τόνο όσον αφορά τα σημερινά αδιέξοδα σε επίπεδο τοπικής ανάπτυξης, έδωσε ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας, στην τοποθέτησή του με θέμα «Τουρισμός και εξωστρέφεια» .

Επισήμανε ότι στην κοιτίδα του Ολυμπισμού και ένα τόπο που αποτελεί τουριστικό προορισμό από την αρχαιότητα έως και σήμερα, τη σκυτάλη έχει πάρει η κρουαζιέρα η οποία παρά τους σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες, προσελκύει πλέον πολύ λιγότερους επισκέπτες-καταναλωτές. Ως αιτίες του προβλήματος προσδιόρισε τις προβληματικές υποδομές πρόσβασης στα μνημεία της αρχαιότητας σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο αλλά και την έλλειψη ουσιαστικού αναπτυξιακού προσανατολισμού στον τουρισμό.

imerida2 Στη συνέχεια ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδας, αναφερόμενος στο θέμα «Πρωτογενής τομέας και εξωστρέφεια», μίλησε για τις σοβαρές συνέπειες που έχει η μείωση του αγροτικού εισοδήματος που όμως δεν οφείλεται μόνο στην κρίση αλλά και στις στρεβλώσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στον γεωργικό τομέα.

Από την πλευρά του ο Δρ. Θανάσης Κούτρας, Ιδρυματικός Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Έρευνας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στο ζήτημα «Εκπαίδευση και εξωστρέφεια» αναλύοντας μια σειρά από σημαντικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί με στόχο οι σπουδαστές να προσεγγίσουν οργανωμένα το χώρο των τοπικών επιχειρήσεων και να συμβάλουν στην ανάπτυξη καινοτομικών νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο Κώστας Τσεκούρας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέλυσε το έργο της Ομάδας InCompass, ένα ερευνητικό πρόγραμμα  που διεξήχθη ταυτόχρονα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με άξονα το έργο που παράγεται μέσα στις θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας και έρευνας και ανέλυσε βέλτιστες πρακτικές που έχουν υπάρξει με τη συνέργεια νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και ΟΤΑ στο εξωτερικό.

Τον κύκλο της συζήτησης στην 1η συνεδρία έκλεισε ο Σπύρος Κόγκας, Διευθυντής της Συμβουλευτικής Εταιρίας «Knowledge Industry Group».  Στη διάρκεια της ομιλίας του ανάλυσε τη δυναμική των αναδυόμενων αγορών στις «χώρες της ζώνης BRICS» και ενημέρωσε για τις σχετικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2013 στις 23 & 24 Νοεμβρίου στην Πάτρα, ενταγμένες στην ενότητα «Δικτύωση με τις αναδυόμενες δυνάμεις» και με τη συνεργασία Επιμελητηρίων από τις αναδυόμενες οικονομίες Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας και Νοτίου Αφρικής.

Τις εργασίες της 2ης συνεδρίας άνοιξε ο  Δημήτρης Βαρελάς, Ειδικός Συνεργάτης της Επιμελητηριακής Εταιρίας Ανάπτυξης Ηλείας «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην Ηλεία» μιλώντας για την «καινοτομία στην πράξη» και αναλύοντας μια σειρά παράγοντες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της καινοτομίας όπως το ασταθές νομικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματική κατανομή των δημόσιων δαπανών και η έλλειψη ενημέρωσης και πρόσβασης σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Την πρόταση του για τις «Εναλλακτικές μορφές υδροπονίας» κατέθεσε ο Παναγιώτης Καψής, Μελετητής γεωργικών εφαρμογών στην εταιρεία Αlegre η οποία δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα από το 2004, με ειδίκευση στις αστικές καλλιέργειες. Στόχος της εταιρείας όπως ανέλυσε, είναι η υλοποίηση επενδύσεων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης τεχνογνωσίας, ώστε οι νέες τεχνολογίες να είναι προσιτές ακόμα και στην οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του Δρ. Γεώργιου Σαλάχα, Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Αμαλιάδας για τις καινοτόμες τεχνολογίες στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που προσφέρει η αεροπονική καλλιέργεια.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στόχος του νεοσύστατου τμήματος είναι η δημιουργία μιας αεροπονικής φάρμας στην Αμαλιάδα, η ένταξη της αεροπονίας στην τοπική παραγωγή, η ανάπτυξη της αεροπονικής παραγωγής πατατόσπορου και η ανάπτυξη βιώσιμων μικρών οικιακών αεροπονικών καλλιεργειών στην Ηλεία και ευρύτερα.

Για την εφαρμογή στην πράξη του ερευνητικού που διεξήγαγε σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών για θέρμανση θερμοκηπίων με υπέρυθρη ακτινοβολία με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής, μίλησε η Δρ. Αγγελική Καβγά, Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Αμαλιάδας. Σύμφωνα με την ομιλήτρια, στόχος του σχεδίου ήταν η μείωση του ενεργειακού κόστους των θερμοκηπίων με τη χρήση της υπέρυθρης ακτινοβολίας η οποία αποδείχθηκε μέσα από πολυετή μελέτη ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή, σε σχέση με συμβατικές αλλά δαπανηρές μεθόδους θέρμανσης.

Ακολούθησε η παρουσίαση της εφαρμογής για έξυπνα κινητά «Ο γεωπόνος σπίτι σας» από τον Αντώνη Αντωνιάδη, Τεχνικό Σύμβουλο Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων. Ο «Γεωπόνος στο σπίτι σας» αποτελεί την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής υπηρεσίας στο λεγόμενο «σύννεφο» (Cloud) που απευθύνεται σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και νεοεισερχόμενους στο γεωργικό τομέα και θα είναι διαθέσιμη σύντομα μέσω  iPhone iPad και iPod, στα Social Μedia και εξειδικευμένα microsites.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε από την πλευρά του ο επόμενος ομιλητής Δημήτρης Καραγιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της HARCOS ΕΠΕ. Στην ομιλία του με θέμα «Βέλτιστες πρακτικές και καινοτομία στον γαστρονομικό τουρισμό» τόνισε ότι η διασύνδεση του αγροτικού τομέα με αυτού του είδους τον τουρισμό, θα αποτελούσε το βέλτιστο βήμα για την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής.

Η Κατερίνα Σωτηροπούλου, Διευθύντρια Κατάρτισης της «Ολυμπιακής Εκπαιδευτικής» και Οικονομολόγος αναφέρθηκε από την πλευρά της σε μια σειρά από δράσεις για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα στην Ηλεία που εκτελεί ο φορέας τα οποία αφορούν αγρότες, ανέργους και νέους επιστήμονες.

Έτσι, στα πλαίσια των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης η Ολυμπιακή Εκπαιδευτική εκτελεί τα προγράμματα:

-«Λετρίνων Γαία» στο Δήμο Πύργου, μια ολοκληρωμένη δράση καταπολέμησης της ανεργίας και προώθησης της επιχειρηματικότητας και

– «Bio Ήλις» στο Δήμο Ήλιδας, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στον τομέα της βιολογικής γεωργίας στον Δήμο Ήλιδας.

Από την πλευρά του ο Κώστας Κωσταντούλας, Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας αναφέρθηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα δράση που έχουν αναπτύξει οι μαθητές του σχολείου με το στήσιμο μιας σειράς από εικονικές τοπικές επιχειρήσεις που μέσω των εκθέσεων όπου έχουν ήδη προσκληθεί, έφεραν σε επαφή τα παιδιά με δεκάδες  χιλιάδες επισκέπτες, αποσπώντας πολλά εύσημα αλλά κυρίως αναπτύσσοντας την εξωστρέφεια στο δημόσιο σχολείο.

Στη δράση «Women Of Olympia» αναφέρθηκε η Μίτσα Αμπατζή, Υπεύθυνη Marketing και Επικοινωνίας της ΠΑΕ Πανηλειακός. Πρόκειται για μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ξεκίνησε πρόσφατα από ένα μικρό «πυρηνα» γυναικών και ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με διεθνές κύρος, προωθώντας προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις παραδόσεις του τόπου, του Ολυμπιακού ιδεώδους και συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πέτρος Ψωμάς, Εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ «Πλήρωμα 94» με θέμα τα «Καρναβαλοτάξιδα». Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Πέτρος Ψωμάς έκανε ένα μικρό απολογισμό για τα επτά «καρναβαλοτάξιδα» που έχουν ήδη διοργανωθεί σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό. Στο πρόγραμμά τους τα ταξίδια αυτά έχουν αφενός μεν έντονο ρυθμό -με τη διοργάνωση κατά τόπους παιχνιδιών και καρναβαλικών παρελάσεων- αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα καθώς συνδυάζουν ανταλλαγές φιλοξενίας και εθιμοτυπικές επισκέψεις.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε εκ μέρους των διοργανωτών ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζοντας ότι μέσα από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και τη δικτύωση της πληροφόρησης, θα εξαχθούν μέσα από την Ημερίδα, μια σειρά από συμπεράσματα κοινής αποδοχής. Έτσι δημιουργείται ένας πρώτος πυρήνας ανθρώπων οι οποίοι και θα προάγουν το διάλογο για το φλέγον ζήτημα της ανάπτυξης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στην ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας αλλά και της Ηλείας γενικότερα.

Από την πλευρά του ο εκδότης του Συμβούλου Επιχειρήσεων και υπεύθυνος του  FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παναγιώτης Γιαλένιος, αναφέρθηκε στον συμβολισμό των εκδηλώσεων του φετινού πολυσυνεδρίου-έκθεση  που θέλει να προάγει τη νέα επιχειρηματικότητα και την καινοτομία ως λύση μαζί με την ανάγκη για Εξωστρέφεια Παντού  στα σημερινά αδιέξοδα μιας παραδοσιακής οικονομίας που αδυνατεί να προσφέρει νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες στη δοκιμαζόμενη περιφέρεια. Μάλιστα επεσήμανε ότι η Ημερίδα Ηλείας θα συμβάλλει σημαντικά με τα συμπεράσματά της στη γενικότερη  περιφερειακή προσπάθεια που επιχειρείται στο FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και θα κορυφωθεί με τις συνεδριακές και εκθεσιακές εκδηλώσεις στις 23 & 24 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ στην Πάτρα.

Το παρόν στην Ημερίδα έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Πέτρος Παπαδάτος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, της τοπικής εκκλησίας, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί κ.ά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.