ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ School UP για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου το School UP σε συνεργασία με την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη πραγματοποίησε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει οριστεί η Ι0η Δεκεμβρίου αλλά και με αφορμή την Ημέρα του Παιδιού που έχει οριστεί η 11η Δεκεμβρίου, εκδήλωση προκειμένου να εορταστεί το Δικαιώματα στην Εκπαίδευση.
Γονείς, εκπαιδευτικοί, πολίτες και μαθητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του School UP προκειμένου να εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πόλη της Αμαλιάδας και πιο συγκεκριμένα στην «Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη».
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας Κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού είναι μια καλή αφορμή για προβληματισμό σχετικά με τις ευθύνες Πολιτείας και Πολιτών προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα παιδιά ως «υποκείμενα δικαιωμάτων» και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών. Έτσι, ένωσαν αυτές τις δυο Ημέρες και γιορτάσαμε το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση.
Η «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη» συμμετείχε με το «Εργαστήρι Ζωγραφικής» της, το οποίο απαρτίζεται από παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, τα οποία είχαν ενημερωθεί και ζωγραφίσει έργα σχετικά με τις δυο αυτές Ημέρες αλλά ζωγράφιζαν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Το School UP, με την βοήθεια εθελοντών, συμμετείχε με ενημέρωση και προβολή βίντεο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δίνοντας έμφαση στο Δικαίωμα στην Εκπαίδευση.
Υπήρξαν δυο ομάδες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μια με ενήλικες και μια παιδιών. Πριν την προβολή βίντεο, και οι δύο ομάδες ερωτήθηκαν αν γνωρίζουν ποια είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αλλά και πόσο σημαντικά θεωρούν πως είναι στην καθημερινότητά μας. Αρχικά, οι ενήλικες θεωρούν πως δυο βασικά Δικαιώματα είναι αυτά της Δημιουργίας Οικογένειας και της Εκπαίδευσης καθώς τόνιζαν συνεχώς πως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα.
Τα παιδιά με τη σειρά τους γνώριζαν αρκετά πράγματα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είτε από τους γονείς τους είτε από εκπαιδευτικούς και θεωρούν πως το πρωταρχικό Δικαίωμα είναι αυτό της Εκπαίδευσης. Μάλιστα μια μαθήτρια της Ε’ Τάξης Δημοτικού Σχολείου ανέφερε:
«Δεν μας έχουν διδάξει ακόμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο σχολείο, αλλά τα αισθάνομαι και τα καταλαβαίνω. Έχουμε αναφέρει κάποια, αλλά όχι πολλά πράγματα.»
Υπήρξαν μαθητές που έδωσαν έμφαση επίσης στην Ειρήνη, στην Αγάπη, στην Οικογένεια αλλά και στο Δικαίωμα στο Παιχνίδι. Σημαντική διαπίστωση ήταν πως αναφέρθηκε πολλές φορές από παιδιά κυρίως 11-12 ετών η σημαντικότητα της φιλίας αλλά χωρίς βία.
Μετά την προβολή βίντεο, οι ενήλικες σχολίασαν θετικά την εκδήλωση αυτή και σε συζήτηση που είχαν με τον Εκπρόσωπο του School UP, Νίκο Σαφαρή, τόνιζαν συνέχεια πως τέτοιου τύπου εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά.
Τέλος, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα αυτών των δυο Ημερών, παρουσιάσαμε την Έκκληση για την Εφαρμογή της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακολούθησε συλλογή υπογραφών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.