Εισοδηματική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ

 Εισοδηματική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ

Τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης των εισοδηματικών ανισοτήτων και της φτώχειας αντιμετωπίζουν οι αναπτυγμένες χώρες, καθώς προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους μετά την οικονομική κρίση, προειδοποιεί με έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η εισοδηματική ανι ότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ – πριν από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που τη μετριάζουν – αυξήθηκε περισσότερο στα τρία πρώτα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης έως το τέλος του 2010 από ότι στα προηγούμενα 12 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις περιόρισαν το αποτέλεσμα αυτό αρκετά αποτελεσματικά κατά το πρώτο στάδιο της κρίσης, χάρη στις υψηλότερες δαπάνες για κοινωνική πρόνοια και τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών. Μετά τους φόρους και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα επίπεδα της εισοδηματικής ανισότητας και της σχετικής φτώχειας στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν ελαφρά μόνο υψηλότερα το 2010 σε σχέση με το 2007.

Καθώς τώρα πολλές χώρες του ΟΟΣΑ επικεντρώνονται στη μείωση των επιπέδων του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι «αυξάνεται ο κίνδυνος» ότι η ανισότητα και η φτώχεια θα αυξηθούν. «Αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων στην κοινωνία, ιδιαίτερα καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν τον αναγκαίο έλεγχο των δημοσίων δαπανών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.