ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

emporikos kalokeriniΠρος : Κο. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας

ΘΕΜΑ:  ΕΙΣΗΓΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ  ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας στην οποία μας καλέσατε να σας εισηγηθούμε για το άνοιγμα ή μη των τοπικών αγορών, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε και να σας εισηγηθούμε τα εξής:

 • Μετά από έγκυρες, επιστημονικά τεκμηριωμένες και επαναλαμβανόμενες έρευνες αγοράς τις οποίες έχει διενεργήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τις τοπικές μας έρευνες,  ο κύκλος εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων έχει μειωθεί σε ποσοστά πάνω από 60% κατά την τελευταία τριετία.
 • Στις παραπάνω έρευνες φάνηκε ότι αιτία της αναφερόμενης πτώσης του κύκλου εργασιών είναι η ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και η διακοπή χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.
 • Το 40% των εμπορικών επιχειρήσεων, λειτουργεί και είναι ιδιοκτησία γυναικών.
 • Μεταξύ των Εμπορικών επιχειρήσεων υπάρχουν αρκετές οι οποίες καταλαμβάνουν έκταση μεγαλύτερη των τετραγωνικών μέτρων που επιτρέπει ο νόμος

 

Μετά από εκτεταμένη συζήτηση στο Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και αφού λάβαμε υπ΄ όψη όλα τα παραπάνω στοιχεία αλλά και τη γνώση μας και την εμπειρία στα θέματα λειτουργίας της τοπικής αγοράς του Δήμου Ήλιδας θεωρούμε ότι:

 

 1. Η αγορά μας έχει ανάγκη από ρευστότητα στα νοικοκυριά, δηλαδή χρειάζεται αύξηση στο  διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
 2. Οι ημέρες λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων είναι αρκετές για τον όγκο κατανάλωσης που υπήρχε αλλά και τώρα πολύ περισσότερο, αφού διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά.
 3. Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν ήδη κάτω από τα όρια επιβίωσης με συνέπεια να αδυνατούν να δημιουργήσουν νέα έξοδα λειτουργίας για μία επιπλέον ημέρα.
 4. Τυχόν άνοιγμα τις Κυριακές θα επέφερε ένα επιπλέον πλήγμα στη μητρότητα και θα έβαλε ευθεία κατά του θεσμού της οικογένειας.
 5. Πολλές από τις εναπομείνασες σε λειτουργία επιχειρήσεις θα έβαζαν λουκέτο στην περίπτωση που δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό που θα συνιστούσε η λειτουργία άλλων ομοειδών επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές.
 6. Οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αρκετές και στεγάζονται σε χώρους πάνω από 250 τετραγωνικά μέτρα θα υφίσταντο αθέμιτο ανταγωνισμό από αυτές οι οποίες αντίστοιχα θα είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν.
 7. Τέλος στα όρια του Δήμου Ήλιδας υπάρχουν τουριστικές περιοχές, όμως σε αυτές δεν υπάρχουν εμπορικές επιχειρήσεις, ώστε να υπάρχει αντίστοιχα η ανάγκη εξαίρεσης τους.

 

Μετά όλα τα παραπάνω, κύριε Αντιπεριφερειάρχη σας εισηγούμαστε στην απόφασή σας να λάβετε υπ’  όψη σας την ομόφωνη απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας που είναι να μην ανοίγουν τα Εμπορικά καταστήματα στα όρια του Δήμου Ήλιδας, καμία Κυριακή από αυτές για τις οποίες έχετε την υποχρέωση να αποφασίσετε.

 

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας

Ο Πρόεδρος

Πέτρος Παπαδάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.